25.10.2018. 16:04
0
Prihvatni centar za migrante 'Ušivak' skoro popunjen
U novootvoreni prihvatni centar za migrante "Ušivak" u Hadžićima pristižu autobusi s migrantima, a smještajni kapaciteti ovog centra popunjeni su.
Trenutno je u centru Ušivak negdje oko 300 izbjeglica i migranata.

U ovom centru ima dosta i porodica s djecom, ali svi imaju jedan cilj – doći do neke od zemalja Evropske unije.

Kasarna Ušivak u Hadžićima otvorena je jučer za smještaj migranata, četiri mjeseca nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ustupilo ovaj objekt za njihov smještaj.

Nadležni iz Službe za poslove sa strancima BiH pri ulasku u kasarnu vrše registraciju migranata te ih potom upućuju u njihov smještaj.

Svih 66 kontejnera u kasarni su u potpunosti spremni za prijem migranata, a kapacitet centra je 400 osoba.

Oni koji budu smješteni u kasarni Ušivak, osim osnovnih uslova za život, kao što su hrana, sanitarni kontejneri za održavanje lične higijene i kontejneri za pranje i sušenje odjeće, imat će priliku učestovati u sportskim aktivnostima, a bit će im osigurane razne društvene igre i TV sala. 

Obroke za migrante pripremat će Udruženje Pomozi.ba, partner Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Na poslovima održavanja i čišćenja smještaja u krugu kasarne uposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.




(Patria / Lejla Trle) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.