28.10.2018. 17:00
0
PDP: CIK je unaprijed pripremio odluku o odbijanju našeg zahtjeva
- Partija demokratskog progresa uputila je danas žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH da odbija zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

- Smatramo da je CIK učinila brojne propuste, prekršila više zakonskih odredbi i u veoma kratkom roku donijela odluku da odbije zahtjev PDP-a za ponovnim brojanjem glasova. Žalbu na Odluku o odbijanju zahtjeva za ponovno brojanje glasova izjavljujemo zbog bitnih povreda postupka, nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i pogrešne primjene materijalnog prava od strane CIK-a - saopćeno je iz PDP-a. 

Iz PDP-a navode da CIK apsolutno nije ušao u sadržaj njihovog zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića i u rekordnom roku od prijema zahtjeva, za samo nekoliko časova, što nije svojstveno ovoj instituciji, uspio ne samo da održi sjednicu, nego i napišu odluku o odbijanju.

- Iz toga je jasno da je CIK unaprijed pripremio odluku o odbijanju, bez čitanja i analiziranja zahtjeva, što predstavlja jednu vrstu političkog pritiska na opozicione stranke u Republici Srpskoj i sve subjekte koji se bore za fer, poštene i demokratske izbore.

U objašnjenju svoje odluke CIK je naveo „obrazloženje“ da je zahtjev PDP-a za ponovno brojanje glasova „neosnovan i paušalan, jer se na nevažećem glasačkom listiću ne može utvrditi sa sigurnošću kojoj političkoj partiji je dat glas“. Ovakvo obrazloženje može ući samo u anale besmisla, jer smo mi tražili ponovno brojanje upravo da bi utvrdili da li su nevažeći glasački listići bili zaista nevažeći. Svojim objašnjenjem CIK je zapravo priznao da su brojni prazni glasački listići, kojih je prema zvaničnim podacima CIK-a preko 50% samo za nivo srpskog člana Predsjedništva BiH, zapravo bili popunjeni, jer CIK u obrazloženju navodi da smo morali u svom zahtjevu za ponovno brojanje glasova navesti podatke za koga su birači glasali na praznim glasačkim listićima?!

Također, u svom zahtjevu za ponovno brojanje glasačkih listića, PDP je naveo tačno 229 biračkih mjesta gdje je došlo do povrede Izbornog zakona, dok je CIK u svom obrazloženju naveo samo 2 biračka mjesta, dok se o ostalim nije izjašnjavao.

Smatramo da postoje osnovane sumnje da pojedinci u Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne žele da se utvrdi prava istina o izbornim rezultatima i da su na ovaj način postali saučesnici u prekrajanju biračke volje.

Vjerujemo da sudije Apelacionog vijeća Suda BiH trebaju čuvati profesionalni i lični integritet i da na njih ne smije biti vršen politički pritisak pri odlučivanju po našoj žalbi.

Partija demokratskog progresa neće odustati od svog zahtjeva i iskoristit će sva pravna sredstva da istina i tačni rezultati izbora budu utvrđeni, pred svim domaćim i međunarodnim instancama, kako bi sačuvali dostojanstvo građana i slobodnu volju, zaključuju iz PDP-a. 



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.