29.10.2018. 15:00
1
"Veliki broj građana BiH se odriču državljanstva i uzimaju njemačko državljanstvo"
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa novoimenovanim konzulom u Štutgartu Beganom Muhićem o saradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

- Nama je posebno značajan problem velikog broja građana koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine i uzimaju njemačko državljanstvo. Svjesni smo činjenice da njemački ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali treba sagledati mogućnosti da se broj onih koji se odriču državljanstva smanji - rekao je ministar Osmanović.

Na sastanku je konstatovano da u Njemačkoj živi oko 250.000 državljana BiH od čega oko 70.000 koristi usluge konzulata u Štutgartu. Imajući u vidu tako veliki broj iseljenika, navedeno je da posebnu pažnju treba obratiti na obrazovanje djece i rad dopunskih škola.

- Trenutno u Njemačkoj djeluje 50 dopunskih škola za djecu naših iseljenika. Rad tih škola u velikoj mjeri bi olakšalo institucionalno povezivanje s obrazovnim vlastima u BiH - rekao je Muhić.

Osmanović i Muhić izrazili su spremnost za blisku saradnju i u ostalim oblastima u nadležnosti Ministarstva, saopćeno je iz te institucije.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.