31.10.2018. 17:21
0
Davor Dragičević: Ubistvo mog djeteta mora preuzeti Tužilaštvo BiH
Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića danas je u Sarajevu predao papire za registraciju udruženja građana Pravda za Davida. Nada se da će ubrzo imati rješenje u rukama. Danas je 220. dan kako traži istinu o smrti svog djeteta.

- To je bila moja želja da na određeni način pravno kroz bilo kakvu instituciju zaštitim narod koji je stao uz moje mrtvo dijete i uz mene. Meni zaštita ne treba, prevashodno radi djece i naroda. Ubrzo će biti i u jednoj zemlji članice EU osnovano udruženje Pravda za Davida.

Davor Dragičević ranije je održao sastanak u Uredu visokog predstavnika u BiH, bio je primljen i u Ambasadi SAD-a, ali do danas nema pomaka u istrazi ubistva njegovog sina.

- Ja ne vidim pomake. Meni tapšanje po ramenu i izrazi saučešća ne trebaju, to je ljudski i uredu, ali ja sam imao svoje zahtjeve na šta nisam dobio nikakav odgovor. Meni treba konkretna pomoć, da neko djeluje i preduzme korake koji su vidljivi – kazao je Dragičević u razgovoru za agenciju Patria.

Slučaj Dragičević obilježilo je i to da prvih 100 dana nije bilo istrage za ubistvo, a što je isticao i međunarodni advokatski tim koji od kraja avgusta radi na slučaju Dragičević. Davor navodi da će „odgovarati svi“.

- Niko me do sada nije demantovao. Ja nikada neću biti zadovoljan presudom, meni treba pravda za moje dijete. Ako neko misli da će dovesti do toga da umanji sam zločin, to neće. Ja vrlo dobro znam istinu, istinu koja je u mojoj glavi, a tu istinu svi znaju na kraju krajeva i MUP i Tužilaštvo. Na advokatima je da to s pravne strane uobliče i da dođu do toga. Očekujem od svog advokatskog tima da zastupa mene, moje ubijeno dijete i da dođu do konkretnih dokaza i saznanja. Hoću da Tužilaštvo dadne sve dokaze i jasno predoči sve činjenice, izjave koje imaju i oni i ja.

Davidov otac tvrdi da ne postoji nijedan dokaz da je mladić bio u kući Rađenovih čime su tvrdnje „tužilaca pale u vodu“. Davor je najavio da će 14. novembra „za sva vremena reći da je dosta“. On nije želio otkrivati detalje, ali je naveo da je taj dan poseban za njega.

- S ovim sistemom, s ovim državnim organima, s ovim zločincima i ubicama ne može se naprijed, nazad se i ne treba i oni moraju naći svoje mjesto. Ne u historiji, već u smeću i da se zaborave za sva vremena i da ovaj narod krene naprijed u neko bolje sutra – kazao je Dragičević.

Na pitanje misli da bi se nešto moglo promijeniti ukoliko bi Državno tužilaštvo preuzelo slučaj, s obzirom da se u slučaju Dženan Memić ništa ne događa, Davor je kazao da očekuje svakako da slučaj bude preuzet.

- Još kritičnije ćemo se ponašati i prema tom tužilaštvu ako nam ne bude dao konkretne odgovore. A poslije tog tužilaštva imaju i međunarodne institucije. Sve je to uvezana mafija, a Visokom sudskom i tužilačkom vijeću gdje sjedi Milan Tegeltija, ubica i zločinac ne vjerujem ništa – kazao je Dragičević.     

Zajedno sa ocem ubijenog mladića Dženana Memića, Murizom Memićem otišao je na spomen-obilježje u Velikoj aleji gdje je odao počast na mjestu gdje je mladić stradao 8. februara 2016. godine. Danas je 220. dan kako se na Trgu Krajine održavaju okupljanja građana i članova porodice Davida Dragičevića. Iz Sarajeva su ovi hrabri očevi uputili jasnu poruku.  

Brojni članovi grupe Pravda za Davida dobili su premještaje u institucijama gdje rade ili se vrši pritisak na njih na neki drugi način, što nam je potvrdio i sam Davor.

- Većinom su to žene i samohrane majke koje se premještaju sa svojih radnih mjesta. Zbog toga smo i oformili ovu grupu, treba nam pravna zaštita. Imamo svoj advokatski tim i radi se na tome.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.