6.11.2018. 13:37
0
Nermin Nikšić poručuje: Spremni smo i da uđemo u proces blokiranja svih procesa u BiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je na zajedničkoj pres-konferenciji s Demokratskom frontom i Našom strankom danas u Sarajevu kazao da su i ranije upozoravali na to šta radi Centralna izborna komisija BiH, "da priprema praktično odluke koje nisu ništa drugo nego državni udar na BiH“.

Nikšić je naveo da CIK BiH ima namjeru da donese odluku kojom će osnova za izračun delegata biti popis iz 2013. i odluku kojom bi se prekršilo pravilo "jedan-jedan-jedan“ zagarantovano Ustavom Federacije BiH da iz svake kantonalne skupštine u kojoj je izabran najmanje jedan predstavnik konstitutivnog naroda bude takav predstavnik i u domu naroda.   

Nikšić ističe da se time krši Ustav BiH, Ustav Federacije BiH, ide direktno protiv tumačenja OHR-a kao tumača Dejtonskog sporazuma i ide se protiv mišljenja Venecijanske komisije.

- Smatramo da bi takva odluka značila počinjenje krivičnog djela od članova CIK-a BiH, svih onih koji budu glasali za takvu odluku - kazao je Nikšić.

Na taj način bi se, smatra on, uspostavio jedan opasan presedan, "da bi moglo doći do kršenja svakog ustava u BiH“.

- To bi bio presedan koji bi doveo u pitanje odnose u BiH - kaže predsjednik SDP-a BiH.

Izrazio je nadu da će većina članova CIK-a BiH shvatiti da "oni nisu članovi CIK-a kako bi u radu u toj instituciji ispunjavali želje svojih političkih mentora i da su svjesni posljedica koje mogu izazvati“.

Napomenuo je da CIK BiH ima zakonsku mogućnost odrediti broj mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali uz poštivanje Ustava BiH, Ustava Federacije BiH, pa i zakona. To znači, istakao je, korištenje popisa iz 1991. godine i uvažavanje odredbi da iz svakog kantona mora biti delegiran jedan pripadnik ukoliko je takav izabran iz svakog konstitutivnog naroda.

Podsjetio je da je takva odredba ugrađena u Ustav FBiH još 1994. godine, od uspostavljanja Federacije BiH.

Nikšić naglašava da će SDP BiH učiniti sve da ovo spriječi.

- Spremni smo i da uđemo u proces blokiranja svih procesa u BiH, jer ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, a bez da se to dešava promjenom Ustava, na ustavan i zakonit način - naveo je Nikšić.

Ustvrdio je i da ima informacije kako HDZ BiH, preko svojih evropskih parlamentaraca i ljudi bliskih njima u Evropskom parlamentu, vrši pritisak na članove Ustavnog suda BiH koji nisu iz BiH, na strane sudije Ustavnog suda, kako bi uticali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je kazao da će krenuti u strateško 'parničenje', pokušavajući da spase multietničku Bosnu i Hercegovinu.

- Moramo osporiti tri stvari koje, čini nam se, CIK namjerava da uradi. Moramo osporiti pravo CIK-a da donosi ovu odluku. Aposlutno je nedopustivo da državni parlament, koji je preuzeo na sebe da riješi ovo pitanje, odluku delegira jednom organu uprave koji samo sprovodi zakone, a to je ono što se dogodilo u ovom slučaju -  kazao je Kojović.

Po njegovim riječima, ovu odluku je morao donijeti zakonodavac, ili federalni ili državni.

Kojović kaže da je druga stvar koju moraju osporiti primjena popisa iz 2013. godine.

- Jasno nam je da se popis iz 1991. ne spominje u državnom ustavu, da se ne spominje u Ustavu RS, ali se na nekoliko mjesta spominje u Ustavu FBiH i on se mora poštovati. Treća stvar bi bila insistiranje da, ukoliko postoje izabrani pripadnici konstitutivnih naroda u određenim skupštinama kantona, oni moraju biti delegirani - potcrtao je Kojović.

On je napomenuo da je sutra sjednica Ustavnog suda BiH koja treba da odluči o apelaciji Borjane Krišto.

- Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna i sudbonosna ta sutrašnja odluka Ustavnog suda BiH koja će odrediti budućnost BiH i vratit će nas ili korak unazad ili će nas pomjeriti malo bliže Evropi i njihovom shvatanju standarda demokratije. Nadam se da će Ustavni sud sutra naći i mudrosti i hrabrosti da donese odluku koja će omogućiti BiH da postane evropska država koja ima evropske demokratske standarde i koja ne diskriminiše svoje građane na osnovu njihove etničke pripadnosti - poručio je Kojović.

Generalni sekretar Demokratske foronte Zlatko Miletić je kazao da će ove tri stranke istrajati na ovom putu i da će gledati da očuvaju BiH kakva je ona sada.

Dodao je da će upotrijebiti sva demokratska i pravna sredstva koja im budu na raspolaganju.

- Uradit ćemo sve što je u našoj moći da građani u ovoj zemlji, bez obzira kako se zovu, budu jednaki i kad je u pitanju izborni proces i kad je u pitanju implementacija izbornih rezultata u BiH – kazao je Miletić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.