8.11.2018. 14:45
0
Borovac posjetila prvu bebu povratnika u Sokolac
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je posjetila porodicu Hamzić u mjestu Ketenovići kod Sokoca u kojoj je nedavno rođena prva beba nakon rata u povratničkoj porodici u tom dijelu BiH.

Roditelji Elvis i Melisa Hamzić su 23. oktobra dobili kćerku Lejlu. Bave se stočarstvom i žive isključivo od vlastitog rada. Elvis se sa ocem Edhemom u Ketenoviće vratio 2001. godine, do kada su bili u izbjeglištvu u Kaknju.

Elvis je novinarima kazao da do sada nije imao nikakvu pomoć kao povratnik, ali da je nedavno potpisao ugovor o sufinansiranju sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice, za nabavku prikolice za traktor i grablji za sijeno. Iako ima šestero braće i sestara, jedini se odlučio vratiti u svoje rodno mjesto i tu zasnovati porodicu.

Majka Melisa kaže da joj je lijepo u Ketenovićima i da je sretna.

Ministrica Borovac je naglasila da je ta povratnička porodica zaista vrijedna spomena, jer su svojim sredstvima uz skromnu donaciju obnovila kuću još 2000. godine u želji da žive u svom rodnom kraju.

Porodicu Hamzić je istakla kao dobar primjer za ostale povratnike, dodajući da se uvijek iznađe način za povratak, ukoliko postoji želja. Iako su svi nezaposleni, naglasila je ministrica Borovac, svojim ličnim radom uspijevaju da svoj život učine ljepšim i ugodnijim. 

- Rođenje male Lejle znači i nastavak života, a mi ćemo nastojati i dalje da pomažemo ovu porodicu - poručila je ministrica Borovac.

U mjestu Ketenovići kod Knežine je prije rata bilo oko 60 domaćinstava, gdje su se bavili stočarstvom i radili u nekoj od obližnih fabrika. Danas ih ima samo šest.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.