11.11.2018. 13:57
1
Arnaut o zahtjevu poslanika za vraćanje 'bijelog hljeba': U 2019. imat ćemo uštede oko milion KM
Nedavno je 11 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović i Predrag Kožul iz HDZ-a, Nenad Lalić (SDS), Jovan Vukovljak (DNS), Miroslav Milovanović (SNSD), Momčilo Novaković (NDP), Borislav Bojić i Đorđo Krčmar (DNS), Zaim Backović (BPS) te Sadik Ahmetović i Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kojim je ukinut 'bijeli hljeb'.

Formalno i suštinski izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH završene su u martu 2016. godine, objavljene su u Službenom glasniku BiH i poslanici i delegati nemaju pravo na korištenje 12 mjeseci takozvanog bijelog hljeba. 

Apelacija je zasnovana na činjenici da Ustav BiH zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata, te da prema Zakonu o sukobu interesa zastupnik ili delegat šest mjeseci nakon isteka mandata ne može biti zaposlen u neku državnu firmu ili instituciju, kao ni u privatnu koja posluje s državnom kompanijom.

Predlagač Damir Arnaut (SBB) kaže da građani nisu tražili pola „bijelog hljeba“, nisu tražili frtalj „bijelog hljeba“, tražilo se da se „bijeli hljeb“ potpuno ukine. 

U izjavi za Patriju kaže da “kada sam i predložio zakon o ukidanju bijelog hljeba, ja sam rekao da nije pošteno da kandidati izađu pred glasače sa tvrdnjom da su baš oni najbolji, a onda tim takvim “najboljim” treba godina dana pune plate prije no nađu drugi posao’.

- Uglavnom, ja sam pred glasače još 2014. izašao sa obećanjem da ću ukinuti bijeli hljeb i to obećanje sam i ispunio. Možda su ovih 11 u ovoj kampanji obećavali da će tražiti vraćanje bijelog hljeba – kazao je Arnaut.

On dodaje da će iduće godine ova prva post-bijeli hljeb generacija napustiti poslaničke i ministarske klupe.

- Imate ljude poput Denisa Bećirovića kojima nikada ne bi palo na pamet da to uzimaju, ali velika većina bi da mogu, tako da će se uštede samo u idućoj godini kretati oko milion KM. Veliki je to uspjeh – istakao je Arnaut.

Podsjećamo, Bećirović je raskinuo radni odnos sa Parlamentarnom skupštinom BiH i u punom kapacitetu se posvetio poslu univerzitetskog profesora. 

(NAP/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.