11.11.2018. 14:45
1
Izetbegović u Parizu: BiH zbog svog iskustva treba ujedinjenu Evropu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Parizu je učestvovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, saopćeno je danas iz ove institucije.
Bakir Izetbegović je u Pariz otputovao na na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona.

Predsjedavajući Izetbegović je u društvu drugih šefova država i vlada prisustvovao centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije. Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća.

Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira. Izetbegović je potrcrtao da zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije.

Isto tako, i Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojem stoljećima baštini moto savremene Evrope, jedinstvo u različitostima. Izetbegović će učestvovati i u radu Pariškog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Uoči ceremonije obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je prisustvovao večeri koju je za svjetske lidere priredio predsjednik Republike Fancuske. Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, u delegaciji su bili ambasador BiH u Republici Francuskoj Kemal Muftić i savjetnica člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Ivana Zovko - Planinić.

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.