13.11.2018. 13:10
0
Izricanje presude za zločin na području Sanskog Mosta 21. decembra
Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, odbrana Mileta Kokota je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za svog branjenika, nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo izricanje presude za 21. decembar.

- Ovo vijeće posebno mora cijeniti da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno pouzdanih dokaza da bi se moj branjenik s Goranom Mrđom mogao proglasiti krivim - rekao je Kokotov advokat Kenan Ademović, zatraživši oslobađajuću presudu za Kokota, koji je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora.

Suđenje u tom predmetu je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su, uz Kokota, bili osuđeni Goran Mrđa, na 14 godina, i Milorad Mrđa, na osam godina zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen.

Tužilaštvo BiH ih tereti za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Analizirajući iskaze svjedoka u vezi s tačkom optužnice koja tereti Kokota, Ademović je ukazao da sva četiri svjedoka nisu bili očevici ubistva Tahira Cerića, niti su potvrdili optužbu Tužilaštva u odnosu na Kokota.

- Nakon preslušavanja svjedoka Tužilaštva, dolazi se do zaključka da Almaz Cerić nije bio na mjestu i nije mogao vidjeti na koji način mu je stradao otac - rekao je Ademović, dodavši da se na osnovu njegovog iskaza ne može donijeti presuda.

Prema navodima odbrane, Šainović i Vukša su prvi i jedini pritekli u pomoć Tahiru Ceriću, te na licu mjesta nisu zatekli njegovog sina Almaza.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je ukratko “ukazalo na netačne navode” u završnim riječima odbrana trojice optuženih Mrđa.

Apelaciono vijeće je konstatovalo da je pretres okončan te zakazalo presudu za 21. decembar, javio je BIRN BiH.


(FENA / Lejla Trle) 

Sud BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.