14.11.2018. 15:21
0
Situacija s migrantima u USK izmiče kontroli: Vlada zabranjuje nove prihvatne centre
Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona razmatran je prijedlog zaključka o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.
Na temelju razmatranih podataka utvrđenih od strane Operativne grupe, utvrđeno je da postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala, kontrolisanjem priliva ilegalnih migranata kao i njihovog kretanja, stoga Vlada USK daje podršku radu Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona te su doneseni zaključci o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području  kantona.

- Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanskog kantona za prihvat migranata, da predoči tačan broj lica koja mogu biti smještena u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USK kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata.

Također, Vlada USK zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe - kažu iz Vlade USK.

Traži se da IOM hitno organizuje rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da, u saradnji sa Uredom za strance, uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima. Vlada USK zahtjeva od IOM-a da, u dogovorenom roku, migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši, zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.

- Od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija svih nivoa vlasti traži se da, svako u okviru svoje nadležnosti, i dalje vrši pojačanu kontrolu svih prevoznih sredstava koja idu u pravcu USK, radi kontrolisanja priliva migranata u odnosu na raspoložive kapacitete u postojećim privremenim prihvatnim centrima, koji će biti definirani i redovno ažurirani u saradnji sa IOM - dodaju iz Vlade USK.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.