15.11.2018. 10:30
0
CIK donosi odluku o popuni Doma naroda FBiH
Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravljat će o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH što je druga tačka dnevnog reda odnosno - Primjena člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U CIK-u postoji opredjeljenje da se za raspodjelu mandata koristi Popis iz 2013 godine, dok su iz OHR-a koji je jedini tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma naveli "da se mora primijeniti Ustav FBiH" što uključuje primjenu Popisa iz 1991. godine.

- Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom Krišto - saopćeno je ranije iz OHR-a.

Član 10.12 Izbornog zakona navodi:

(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.

(2) Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih 56 dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda se redaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) početkom ove godine dostavila je Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda. Ustavni sud BiH još nije donio odluku po toj apelaciji. 


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.