15.11.2018. 21:01
0
'Raseljene osobe nisu popisane, Popis 2013. može se koristiti samo u statističke svrhe''
Na sjednici Centralne izborne komisije danas je donesen zaključak kojim CIK traži od Zavoda za statistiku Federacije BiH da dostavi podatke popisa s područja kantona, i zvanični zahtjev stigao je u Zavod za statistiku Federacije BiH, potvrdio je za Patriju Emir Kremić, direktor Zavoda.

Referirao se u razgovoru za Patriju i na činjenicu da su ranije dostavili mišljenje u CIK, ali podsjećamo, Branko Petrić, predsjednik CIK-a odbio je prihvatiti dokumente!?

Petrić je danas kazao da je Federalni zavod za statistiku poslao “kilu papira” i da nijedan entitetski zavod za statistiku nema pravo tumačiti CIK-u Izborni zakon BiH. Ali...

- Već je mišljenje dostavljeno CIK-u i to u skladu s njihovim zakonom koji kaže da su svi dužnosnici na svim nivoima obavezni pomagati organima koji sprovode izbore, a oni su taj organ. Oni su već zaprimili jedno mišljenje i sve što budu drugo tražili dobit će – kazao je Kremić.

U Izbornom zakonu BiH u Članu 2. stoji da "svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni su pomagati organima nadležnim za provedbu izbora".

Kremić je podcrtao da u Zavodu rade profesionalci i sve što treba organi uprave će napraviti. Kremić je pojasnio i zašto se Popis 2013. ne može smatrati okončanim.

- Proces je okončan po jedinstvenoj metodologiji koja je uključivala popisnice P1 i P2 i to je djelimično posmatranje zakona iz jednog ugla, a mi moramo posmatrati cjelokupan proces, pa stoga on nije konačno završen jer lica iz člana 40. tog zakona nisu objavljena kao što nisu uključena u jedinstvenu metodologiju koja je objavljena prije nego će se rezultati objavljivati. 

Dakle, taj proces nije konačan. A, i ako posmatramo Venecijansku komisiju koja upravo govori o posljednjem popisu, oni se referiraju na stranici četiri u fusnoti i kažu da bi Popis objavljen 2016. bio upotrebljiv svi rezultati moraju biti objavljeni.

S obzirom da svi rezultati nisu objavljeni, popis nije konačan. CIK se veže za član 10.12 Izbornog zakona, gdje smo mi dali svoje mišljenje, i stav po pitanju posljednjeg popisa i upravo mi u obrazloženju navodimo da se posljednji popis može smatrati samo onda ako se veže za član 20. tačka 8 Izbornog zakona, to jeste onda ako visoki predstavnik ili Parlamentarna skupština proglase Aneks 7 implementiranim – kazao je Kremić.

Lica iz Aneksa 7 obuhvaćena Zakonom o statistici u članu 8 nikada nisu popisana. To su raseljene osobe i iz tog razloga Popis 2013. nema svoju kvalifikovanost u takvom jednom postupku.

- Ako su izbori raspisani po popisu iz 1991. moraju biti tako i implementirani. Imamo 20-ak vrlo bitnih činjenica koje bi trebale biti uključene u Popis 2013. da bi se on mogao smatrati konačnim i da bi mogao biti primjenjivan. Iz tog razloga se i zakonodavac ogradio i kazao da će Popis 2013. biti korišten isključivo u statističke svrhe – dodao je Kremić.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.