16.11.2018. 22:17
1
Sekretar Haškog suda naredio da se preslušaju Mladićevi telefonski razgovori
Sekretar međunarodnog suda u Haagu naredio je da telefonski razgovori Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratni zločin u Bosni i Hercegovini, budu nadzirani u sljedećih mjesec dana, zato što se Mladić jutros bez odobrenja uključio u jutarnji program beogradske televizije Happy.

Nalogom sekretara Olufemi Eliasa, navodi se u saopćenju Sud objavljeno kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se i da preslušaju telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i jutrošnji.

Pored slušanja Mladićevih razgovora, sekretar Elias je naredio i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora. 

Sekretar Elias navodi da je obavješten da je Mladić "direktno učestvovao u televizijskoj emisiji tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj".

Sudski sekretar ističe da za to nije dao odobrenje Mladiću i da je pritvorenik time narušio pravila pritvora.

U Mehanizmu kažu da u skladu sa važećim pravilima, svi pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svoje porodice. Međutim, bilo koji kontakt sa medijima mora unaprijed da odobri sektor.

Ratko Mladića je bivši komandant Vojske Republike Srpske. Haški tribunal ga je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a od 1992 do 1995. godine.


(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.