19.11.2018. 11:58
0
Zvizdić: Bez zapaljivih poruka kreirati prostor za miran i stabilan region
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijeri ostalih zemalja zapadnog Balkana razgovarali su danas u Beču o regionalnoj saradnji, perspektivama regiona te bilateralnim pitanjima i prevazilaženju eventualnih problema.
Radni sastanak u Beču organizirao je kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz s ciljem unapređenja regionalne saradnje, a prisustvovali su i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel.

Zvizdić je na pres-konferenciji istaknuo da je integracija zemlja zapadnog Balkana u Evropsku uniju cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.

Podvukao je da je BiH i dalje snažno privržena integraciji u EU, ističući da je priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi, izražavajući nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel s finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza.

Također, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima.

Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, izražavajući nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.

Tokom sastanka, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izložio je pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti zapadnog Balkana.

Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kancelar Kurz je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstaknuo odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija.

Pozvao je učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata od strane WB6 koje će podsticati regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.