20.11.2018. 18:20
0
Radnici poslali poruku da ne žele zatvaranje GIKIL-a
Dok je prva smjena radnika lukavačkog GIKIL-a, njih oko 300, bila na radnim mjestima više od pet stotina radnika druge i treće smjene poslali su zajedničku poruku da ne žele zatvaranje ove kompanije.

- Sve ćemo učiniti, što je u moći sindikata i ovih radnika da do zaustavljanja fabrike ne dođe. Insistiramo na tome da se rješenje o izvršenju prolongira - poručio je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL Lukavac.

Podršku Sindikalnoj organizaciji radnika GIKIL-a pružili su brojni sindikati u Federaciji, među njima i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala Federacije BiH.

Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH, najavila je za petak dolazak radnika GIKIL-a pred zgradu Vlade FBiH, ukoliko se do tada ne očituje o odgađanju izvršenja rješenja na 100 dana.

Kažu da se radnici GIKIL-a 15 godina bore za tržište, te da u posljednje dvije godine imaju saradnju s jednom srbijanskom firmom. Dodaju i da je dnevni profit GIKIL-a milionski.

- Smanjivanjem baterije mi padamo na koljena. Imamo ugovor sa Smederevom koji smo potpisali na dvije godine i zatvaranjem kompanije mi gubimo ugovor, faktički i radna mjesta - ističe Adnan Tufekčić, član Izvršnog odbora SO GIKIL Lukavac.

Naglasili su da su spremni na radikalne mjere, te da su tek na početku borbe za očuvanje radnih mjesta.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.