22.11.2018. 13:53
0
Mektić protiv prijema Kosova u Interpol glasao po uputama Crnadka!
Delegacija BiH predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, tačnije Mektić je glasao protiv i to po uputama ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, saznaje novinska agencija Patria.

Ministar Crnadak nije odgovarao na naše pozive kako bi potvrdio ove navode.

Inače, Ministarstvo vanjskih poslova nadležno je za predlaganje za utvrđivanja stajališta o pitanjima od interesa za vanjskopolitičke aktivnosti i međunarodni položaj BiH što su Crnadak i Mektić očito iskoristili da bi ministar sigurnosti glasao protiv prijema Kosova u Interpol.

Pored ministra Mektića, u delegaciji BiH su bili i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije, ali se njih ništa nije pitalo!

Iz Vijeća ministara, tačnije kabineta premijera Denisa Zvizdića uputili su nas na ministra Mektića, a iz drugog ministarstva dibili smo potvrdu da se ova tema nikada nije nalazila kao tačka dnevnog reda na sjednici Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, delegacija BiH predvođena ministrom Draganom Mektić učestvovala je na Generalnoj skupštini Interpola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šefovi policija i stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta su na skupu u Dubaiju razgovarali o nizu globalnih sigurnosnih pitanja i izazova.

Ključna pitanja su bila jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i cyber kriminala, kao i podsticanje inovacija u sprovođenju zakona i povezivanju policija. 

Prema ishodu glasanja Kosovo nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.