30.11.2018. 18:30
0
Završen sastanak SDA i HDZ: Tražiti rješenja, Izborni zakon i dalje u fokusu
U Mostaru je završen sastanak kojom su prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije predvođenje njihovim liderima draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Po okončanju sastanka je Čović poručio da je "u posljednjih godinu dana pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet".

Razgovarali smo o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata. Razgovarali smo na način da tražimo rješenja koja bi trebala osigurati dugo očekivanu implementaciju izbornih rezultata. Vrlo jasno sam kazao da je nastojanje Hrvatske dmeokratske zajednice izraženo kroz zajedničke stavove Hrvatskog narodnog sabora. Želimo razgovarati s bošnjačkim partnerima da vidimo evropsku partnerstvu ovih prostora", rekao je Čović i dodao:

"Prva točka reformske ili evropske agende treba biti Izborni Zakon".

Kako je kazao neće se praviti koalicija radi "fotelja" i da će vlast biti formirana onda kada se potpiše "dokument".

"Ja sam vjerojatno u zadnjih godinu dana pretvoren u jednu osobu koja mrzi muslimanski svijet, muslimanski narod, a svi koji me znaju znaju da su mi i braća i prijatelji i kumovi... To je produkt nečije politike", kazao je Čović dodavši da je više puta za govornicom govorio da su njemu Bošnjaci braća i kumovi, javlja N1.

"Nama treba čestit odnos između politika, naših, ali svakako između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam zadnji koji će napraviti štetu bilo kojem Bošnjaku", poručio je Čović.

On je ukazao da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima drugih stranaka, i da je Hrvatskoj dmeokratskoj zajednici svejedno ko je partner s bošnjačke strane.

Poručio je da treba izaći iz okvira rata, gdje "nas neko stalno uvlači", te da će osigurati legitimno predstavljanje naroda.

"Ne treba se ponašati kao zadnje dvije godine. Nismo znali ko je kome partner, ko je većina", zaključio je Čović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka sa Draganom Čovićem i delegacijom HDZ-a u Mostaru kazao je da te dvije stranke imaju obavezu da budu zajedno.

"HDZ i SDA su dugo koalicioni partneri. Predstavljaju dva naroda u BiH. SDA je dobila podršku relativne većine Bošnjaka, a HDZ apsolutnu većinu Hrvata. Imamo obavezu da idemo zajedno", poručio je Izetbegović.

On je kazao da ove dvije stranke predstavljaju spregu koja drži stabilnost u državi.

"Kraj mandata je proizveo 70.000 radnih mjesta, pregovore oko MAP-a, pregovore sa EU. Stvorili smo pretpostavke da FBiH predstavimo kao najveće gradilište na Balkanu. To se desilo. To nisu obećanja", poručio je Izetbegović.

"Svaka buduća saradnja će biti bazirana na jasnom programu, nećemo reći difuzne stavove. Bit će precizno", izjavio je Izetbegović.

Kazao je Izetbegović da će SDA ponuditi program sa tri ključna elementa.

"Mir, stabilnost i sigurnost BiH i na Balkanu. Reforme na EU putu, pozivat će se na poglavlja i masovna izgradnja. To može stvoriti pozitivnu spiralu. Možemo imati najbolji mandat ako budemo imali zrelosti i pameti", poručio je Izetbegović.

On je kazao i to da je za SDA prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu, presudama Suda za ljudska prava, EU konvencijama.

Istakao je kako je loša percepcija da između naroda postoje problemi, konkretno između hrvatskog i bošnjačkog, te da je politika ta koja uvlači narode i građane.

"Politika stvara nervoze", izjavio je on.

 

(Patria / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.