1.12.2018. 15:59
0
Čengić: U toku 2018. godine ekshumirano 133 posmrtna ostatka
U toku 2018. godine, odnosno za 11 mjeseci ove godine, ekshumirano je 133 posmrtna ostatka za koja se pretpostavlja da je riječ o žrtvama iz proteklog rata. Rezultati još nisu konačni i moguće je da će ovaj broj do kraja godine biti nešto veći - kazala je u razgovoru za Fenu Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.
Ona navodi da je razlog znatno manjeg broja ekshumiranih posmrtnih ostataka, u odnosu na prethodne godine, nedostatak tačnih informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

Podsjeća da su ove godine pronađene tri masovne grobnice: masovna grobnica na Rogoju, općina Trnovo, iz koje je ekshumirano pet žrtava; masovna grobnica u Goraždu tri žrtve i masovna grobnica jama Golubnjača u Drvaru iz koje je ekshumirano 18 žrtava.

Čengić napominje da identiteti ekshumiranih žrtava iz ovih grobnica još nisu utvrđeni, odnosno još nisu pristigli DNK nalazi.

U toku 2018. godine identificirane su 123 žrtve koje su ekshumirane u ranijem periodu.

- Kada je riječ  o broju identificiranih u toku ove godine rezultati su mnogo manji u odnosu na ranije godine - kazala je Čengić.

U Centralnoj evidenciji nestalih (CEN) do sada je verificirano 26.000 nestalih osoba, od ukupno prijavljenih 34.964 nestale osobe.

Čengić ističe da je u proteklih godinu dana ostvarena značajna saradnja s porodicama i udruženjima nestalih osoba na području cijele BiH, kroz okrugle stolove koje je organizirao Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH,  uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH. Organizirano je šest okruglih stolova u različitim gradovima BiH - Prijedoru, Tuzli, Mostaru, Bugojnu, Brčkom i Derventi.

Najavila je da će sedmi okrugli sto o temi  „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u BiH“, biti održan 5. decembra u Istočnom Sarajevu.

Po njenim riječima, cilj okruglog stola je prezentirati dosadašnje rezultate u procesu traženja nestalih osoba, prioritete na kojima će se raditi u narednom periodu, kao i probleme s kojima se suočavaju u ovom procesu.

- Okruglom stolu mogu prisustvovati svi članovi porodica nestalih osoba s područja svih općina na području Kantona Sarajevo, kao i općina Foča, Goražde, Trnovo, Kalinovik, Rogatica, Sokolac, Pale, Višegrad, Žepa, Han Pijesak, bez obzira na etničku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Na okruglom stolu imat će mogućnost da iznesu mišljenja, preporuke i stavove o procesu traženja nestalih osoba u BiH – kazala je Čengić.

Pored ovog vida komunikacije s porodicama nestalih osoba, u proteklom periodu uloženi su značajni napori da se osigura uključenost porodica nestalih osoba u proces traganja i poboljšanje njegove cjelokupne transparentnosti.

Pokrenuta je web stranica Instituta za nestale osobe, koja bi porodicama pružila informacije o procesu traženja nestalih osoba.

Web stranica Instituta je u funkciji, a  u narednom periodu, na web stranici trebala bi se nalaziti online aplikacija svih verificiranih slučajeva iz Centralne evidencije nestalih.

Čengić pojašnjava da će se baza podataka pretraživati isključivo na osnovu imena (imena oca/majke) i prezimena, s tim da će biti potrebno unijeti najmanje tri  karaktera za ime i prezime.

Interakcija s korisnicima će se ostvarivati, kako u vezi sa pojedinačnim slučajem, tako i uz mogućnost da korisnici mogu davati generalne sugestije  ili komentare.

- Iako je u procesu traženja nestalih osoba u našoj zemlji urađen ogroman dio posla, konačno rješenje još nije ni blizu. U BiH se još uvijek traga za 7.228 nestalih osoba. Njihove obitelji, koje žive u svim dijelovima naše zemlje još uvijek su u neizvjesnosti, bez ikakvih informacija o svojim najmilijim - zaključila je Čengić.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.