1.12.2018. 15:03
0
BiH predsjedavala sastankom Stalnog odbora Parlamenta Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je, pod predsjedavanjem naše zemlje, održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP).
U prisustvu delegacija 13 država članica SEECP-a, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjedavajući PSSEECP-a Bariša Čolak predstavio je prioritete Bosne i Hercegovine, koja je jednogodišnje predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom preuzela u julu ove godine.

Prema riječima gospodina Čolaka, najviši prioritet predsjedavanja BiH biće proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) država regiona koje imaju status kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za ulazak u EU.

Pod motom „Bolja povezanost za bolji život“ Bosna i Hercegovina je, kao i prioritetna područja predsjedavanja, istakla jačanje infrastrukturne/digitalne povezanosti unutar regiona jugoistočne Evrope, jačanje regionalne poslovne saradnje i povezanosti, nadogradnju povezanosti u sferi takozvane ljudske dimenzije – među mladima, kao i u obrazovanju i kulturi, jačanje veza između zemalja članica SEECP-a i poboljšanje saradnje s ciljem snažnijeg odgovora na izazove poput migracija, te borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Tokom sastanka organizovana je i prezentacija rada Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) na temu uloge ove organizacije u podršci regionalnoj, ekonomskoj, političkoj i društvenoj interakciji u kontekstu prioriteta BiH tokom predsjedavanja SEECP-om.

Šef političkog odjeljenja RCC-a Amer Kapetanović govorio je o projektima te organizacije koji su doprinijeli otvaranju većeg broja novih radnih mjesta u državama regiona, kao i o projektima koji su doprinijeli harmonizovanju politike zapošljavanja i smanjenju rominga među državama članicama SEECP-a.

Prema riječima Kapetanovića, RCC će u naredne četiri godine nastaviti da radi na projektima koji će donositi nova radna mjesta, na pitanju mobilnosti zapošljavanja u državama regiona, kao i na uvezivanju tržišta kapitala i berzi u zemljama jugoistočne Evrope. Jedan od projekata RCC-a, koji je u toku, jeste i pretvaranje regiona jugoistočne Evrope u jedinstveno turističko tržište.

Na sastanku je najavljeno da će naša zemlja tokom predsjedavanja SEECP-om organizovati više događaja na ministarskom nivou, kao i u okviru parlamentarne dimenzije predsjedavanja ovom regionalnom organizacijom. S tim u vezi, predsjedavajući PSSEECP-a Bariša Čolak rekao je da će u junu naredne godine u Sarajevu biti organizovan Samit SEECP-a na ministarskom nivou, kao i plenarno zasjedanje PSSEECP-a.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.