4.12.2018. 21:16
1
Nikšić: Osigurat ćemo depolitizaciju i veliku reformu Univerziteta u Sarajevu
Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata društva. Zbog toga Socijaldemokratska partija u „Planu 10“ cijelo poglavlje posvećuje obrazovanju; od obnove i izgradnje novih škola do depolitizacije javnih univerziteta i akademske zajednice, rekao je to predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Profesori sa Univerziteta u Sarajevu zatražili su javnim apelom akademskoj zajednici, javnosti i budućim vlastima u Sarajevu hitru reakciju za spas najvećeg univerziteta u zemlji.

Javno pismo objavljeno u petak potpisao je 31 nastavnik. Oni upozoravaju na važnost autonomije Univerziteta, ukazuju na štetnost prevelike centralizacije UNSA, ogorčeni su zbog zapuštenosti naučnoistraživačkog rada, traže kontinuirano podmlađivanje kadra kako Univerzitet ne bi kadrovski kolabirao... Profesori su upozorili dramatično: „Dalje urušavanje UNSA gubitkom autonomije, kao i gubitak subjektiviteta njegovih organizacionih jedinica, predstavljat će nepopravljivu štetu za ukupnu društvenu zajednicu.“

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je Patriji da je cilj partije na čijem je čelu „otjerati politiku sa univerziteta i u potpunosti depolitizirati obrazovanje.“

„Znanje je najbolja investicija u koje društvo može investirati, ali prave rezultate nije moguće postići bez slobodnomisleće akademske zajednice“, rekao je Nikšić.

On je pozvao rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu i rektora Rifata Škrijelja da, kako je rekao, ne prave nikakve korake na Univerzitetu - u preostalom tehničkom mandatu aktuelne vlasti.

„I SDP i naši partneri u BH bloku sigurno imaju drugačiji pogled i prema obrazovanju općenito i prema Univerzitetu u Sarajevo, i drugim univerzitetima, od onoga kako na obrazovanje gleda aktuelna vlast. Na nepravilnosti u Zakonu o visokom obrazovanju u KS upozoravali smo i ranije. Jedan od prvih koraka BH bloka u Skupštini Kantona Sarajevo bit će upravo izmjena Zakona o visokom obrazovanju“, zaključio je Nikšić.


(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.