8.12.2018. 14:20
0
"Srbija i Turska na isti način negiraju genocid nad Bošnjacima i Armenima"
Turski nezavisni novinar i aktivista u oblasti zaštite ljudskih prava Murat Čelikan kazao je u intervjuu za RSE da su Turska i Srbija autokratski primjeri negiranja genocida.

Ono što, prema Čelikanu, turskom i srpskom režimu daje istovjetnu notu jeste preslikani princip negiranja genocida nad Armenima u Otomanskoj imperiji, odnosno Bošnjaka u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Čelikan, u 2018. godini dobitnik nagrada "Branilac ljudskih prava" i priznanja koje nosi ime Hranta Drinka, tursko-arrmenskog nezavisnog novinara, kaže da ne može da predvidi šta će biti poslije okončanja svjetskog talasa populizma.

“Osnivači turske Republike dvadesetih godina prošlog stoljeća su u određenoj mjeri odgovorni i za genocid nad Armenima (kontinuirano etničko čišćenje, protjerivanje i masovna ubistva Armena na području Otomanskog carstva, u vrijeme Prvog svjetskog rata i kasnije, po nalogu tadašnjih vlasti u kojima se procjenjuje da je ubijeno između 800.000 i 1.500.000 pripadnika armenskog naroda). I Republika je osnovana na lažima”, smatra Čelikan.

On kaže kako Turska zvanično ne prihvata da je počinjen genocid, iako je od tada prošlo više od sto godina. 

“Politika negiranja je u određenoj mjeri nastavak genocida. Sto godina negira se da je bilo šta učinjeno Armenima. Za Armeniju, naprimjer, to što je njen narod bio žrtva genocida veoma je snažan dio nacionalnog identiteta te države. Za Tursku je negiranje vrlo važno kulturološko pitanje nacionalnog identiteta. Izuzetno je teško riješiti to pitanje. Ali naravno, prihvatanje i primanje k znanju je veoma značajno – kako za Tursku, tako i za Armeniju”, dodaje Čelikan.

Ovaj borac za ljudska prava dodaje kako postoji sličnost između Srbije I Turske kada je u pitanju način na koji se negira genocide.

“Mislim da ima sličnosti i to u načinu na koji se država Srbija odnosi prema genocidu u Srebrenici. To je jako slično odnosu turske države prema genocidu nad Armenima. Nažalost, autokratski i nacionalistički vladari brzo uče jedni od drugih, a negiranje i odbijanje genocida ima iste pretpostavke. 

Turska naravno priznaje genocid u Srebrenici jer su tamošnje žrtve bile muslimani. Ali kada dođemo do Armena, iskazuju isti stav kao srpske vlasti prema Srebrenici. Odnosi su im isti prema različitim stvarima”, istakao je Čelikan.


(Patria/Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.