12.12.2018. 8:26
0
Borenović: PDP neće dostaviti pismeni prijedlog za mandatara
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za televiziju N1 komentirao je situaciju oko uspostave vlasti na državnom nivou, odnosno formiranja Vijeća ministara BiH, nakon što su danas otkazane konsultacije više parlamentarnih stranaka koje je bio zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Podsjećamo, Dodik je konsultacije otkazao jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu da se pored zastave BiH istakne i zastava bh. entiteta Republika Srpska.

Dodik je kazao da će sjednica Predsjedništva BiH sutra biti održana samo ukoliko u prostoriji bude jedna zastava BiH, a ne dvije, koje prema Dodikovom mišljenju predstavljaju i entitet Federaciju BiH. 

- Ovo je jedan sveopšti cirkus. Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Rekao je jasno dva puta i prihvatit će da bude samo jedna zastava, zastava BiH, da bi Predsjedništvo radilo. Postavlja se pitanje zašto je sve ovo radio proteklih dana, pravio taj cirkus. Sutra će biti sjednica Predsjednioštva sa zastavom BiH. Ovo je sve ne samo ozbiljna zemlja - rekao je Borenović za N1.

Konsultacije oko prijedloga mandatara za sastav Vijeća ministara nakon današnjeg fijaska bit će obavljene pismenim putem. Borenović je naglasio da PDP nema namjeru da dostavlja pisane prijedloge jer postoje jasne procedure kako se obavljaju konsultacije.

- Na bazi razgovora se dostavljaju određeni prijedlozi koji treba da definišu kako će sutra izgledati Savjet ministara BiH. Da li postoji parlamentarna većina koja će izglasati i da li postoje političke stranke koje su spremne da sjednu zajedno i dogovore Savjet ministara i da pređu preko svih ovako teških kvalifikacija i riječi. Očigledno da postoji prvi koji je prešao preko svih velikih obećanja, a to je Milorad Dodik. Dodik je odustao od zastave RS i sutra će biti sjednica za zastavom Bosne i Hercegovine što znači da će svaki sastanak biti samo sa jednom zastavom - smatra Borenović.

Kazao je da je na sceni reality show u kojem glavnu ulogu ima Milorad Dodik a pažnja se odvlači sa stvarnih problema. 



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.