13.12.2018. 12:00
0
Markovina: HDZ je učinio sve da smanji broj Hrvata u BiH
Splitski historičar i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina kazao je povodom rasprave u Saboru Hrvatske o deklaraciji o položaju Hrvata u BiH da se HDZ u BiH i Hrvatskoj tokom svih ovih godina nije pogledao u ogledalo.
„Deklaracija Hrvatskog sabora neće ničim rezultirati u BiH bez obzira kako bude usvojena“, kazao je ovaj rođeni Mostarac, koji danas živi i radi u Splitu.

On je dodao kako je HDZ godinama radio sve na smanjenju broja Hrvata u BiH.

„HDZ je učinio sve, bez obzira šta su jedni radili drugima, da broj Hrvata u BiH smanji, jer ih je naseljavo u srpske kuće nakon akcije „Oluje“ u dalmatinsku Zagoru, stimulirao sa davanjem državljanstava, a čak se i u svim demografskim raspravama u zadnjim godinama u Hrvatskoj govorilo da je iscrpljen demografski bazen u BiH“, kazao je Markovina.

On dodaje da sada isti ti ljudi pokazuju neku veliku zabrinutost za Hrvate u BiH.

„To je naprosto licemjerno i besmisleno. Besmisao cijele ove priče ogleda se u tome da sada Zagreb radi isto ono što je svojevremeno zamjerao Srbima u Hrvatskoj, koji su tražili da njihov status u Hrvatskoj regulira Srbija i Beograd“, zaključio je Dragan Markovina.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.