15.12.2018. 9:20
2
Kulenović: Deklaracija je udruženi zločinački poduhvat
Predsjednik Asocijacije Krug nezavisnih intelektualaca 99 Adil Kulenović opisao Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovinu koju je u petak usvojio Sabor u Hrvatskoj kao udruženi zločinački poduhvat.

Mišljenja je da "svaki normalan čovjek nije očekivao" da će Deklaracija biti usvojena. Ali, da onaj ko "ima političko iskustvo zna da je ovo vrh ledenog brijega politike koja datira iz devedesetih godina prošlog vijeka".

"Ta politika se proteže od tada do danas. Kada pogledamo unazad, ova Deklaracija izaziva posebne emocije. Riječ je o udruženom zločinačkom poduhvatu čije političke posljedice još nismo uočili. Međunarodni sudovi su rekli da je riječ o takvoj politici“, rekao je Kulenović za N1 televiziju.

U Deklaraciji Sabora Hrvatske se poziva na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH „u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.“ Mnogi visokopozicionirani čelnici Evropske unije Deklaraciju su ocijenili kao miješenja u unutrašanja pitanja BiH.

"Deklaracija ide protiv našeg ugleda i protiv naših interesa. Ko će Hrvatsku poslije ovog uzeti za ozbiljno kad govore o svojim susjedima, a za ostale teme nas ianako ne uzimaju za ozbiljno", izjavila je tokom rasprave bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Plenković želi da Bosnu i Hercegovinu vrati u plemensko stanje gdje će plemena birati svoje poglavice, a poglavice se usaglašavati. Mi nismo željeli mijenjati socijalizam za sistem koji će nas vratiti unazad", rekao je Kulenović.

 

(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.