15.12.2018. 14:20
0
Ekipe 'Parka' na terenu i rade na zaštiti zelenila od snijega
Pripadnici zimske službe preduzeća "Park" su na terenu i rade na području Sarajeva na zaštiti zelenila od snijega, ručnom i mašinskom čišćenju staza, platoa i stepeništa koji prolaze kroz zelene i parkovske površine.

-Radilo se na otresanju snijega sa krošnji mladih stabala i sadnica ukrasnog grmlja kako bi se spriječilo njihovo lomljenje i uništavanje usljed težine snijega. Mašinski i ručno od jutros, bez obzira što snijeg i dalje pada, radi se čišćenje staza, platoa i stepeništa koje se nalaze u okviru zelenih površina koje su u nadležnosti preduzeća "Park" - potvrdila je Feni stručna saradnica za informisanje KJKP"Park" Aldijana Hamza.

Dodaje da su očišćeni od snijega i tretirani posipnim materijalom protiv poledice gotovo sve staze, stepeništa i prolazi kroz parkovske i zelene površine u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći.

- Na čišćenju snijega, odnosno radnim obavezama koje su propisane našim programom rada zimske službe radit će se i u nastavku dana, ali i sutra ukoliko to vremenske prilike budu nalagale. Zimska služba preduzeća "Park" zajedno sa kompletnom raspoloživom mehanizacijom u slučaju potrebe bit će na terenu i tokom noćnih sati - kazala je Hamza.

Iz KJKP Park napominju da snijeg koji pada već drugi dan nije pričinio štetu na stablima, niti drugom zelenilu, te na terenu nije zabilježena materijalna šteta.

- Obezbijeđene su i potrebne količine posipnog materijala, tako da se na terenu svi poslovi odvijaju neometano i po planu - kazala je Hamza.

Ekipa "Park"-a zadužena za njegu i orezivanje stabala također je na terenu i trenutno je u stanju pripravnosti, jer do sada nije bilo potrebe za intervencijama na visokim i starim stablima. Na terenu je i "Park"-ova ekipa zadužena za održavanje javne rasvjete. Ekipe su na terenu u Starom Gradu, Centru, Novom Gradu i Ilidži i otklanjaju kvarove na javnoj rasvjeti na desetinama lokacija.

Bez obzira na snijeg, rekreativno-zabavni centar Pionirska dolina sa zoo vrtom već u 8 sati otvorio je svoje kapije za posjetioce, očišćene su i prohodne sve staze, očišćene i od snijega zaštićene sve nastambe u kojima su smještene životinje. Sve životinje, njih više od 500, dobrog su zdravstvenog stanja, imaju dovoljno količine hrane, vode, a obezbijeđene su i potrebne zalih. Svi sistemi zagrijavanja nastambi su u funkciji.

Kapije "Pionirske doline" bit će otvorene do 17 sati.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.