15.12.2018. 19:40
0
"Turistička zajednica već četvrtu godinu funkcionira na način da niko ne finansira njen rad"
Primjena novog zakona o turističkim zajednicama, čije se usvajanje očekuje na području Srednjobosanskog kantona, trebalo bi znatno unaprijediti razvoj turizma u tome kantonu.

-Turistička zajednica (TZ) već četvrtu godinu funkcionira na način da niko ne finansira njen rad. Unatoč tome, možemo se pohvaliti da smo uradili puno na kontinuitetu razvoja turizma, njegovom unapređenju i promociji - kazao je direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

Dodaje kako je najbolji pokazatelj postignutih rezultata broj ostvarenih dolazaka gostiju koji, u zavisnosti od sezone, procentulano raste od 16 do 30 posto.

Ističe da su u izradu spomenutog zakona uključeni i turistički djelatnici, te da bi trebao ponuditi određene novine u oblasti turizma u općinama SBK-a.

-Vraćamo se, zapravo, u 2003. kada su postojale općinske turističke zajednice. I na nedavnoj Skupštini smo zaključili da postoji potreba za njihovo osnivanje, u gradovima koji to žele i imaju potencijal - istaknuo je.

Naglašava kako bi nadležnost TZ SBK-a, u tom slučaju, bila da "obavlja zajedničke poslove razvoja programa i turističkih proizvoda koje će vezati nekoliko općina, mjesta ili regiju, a da bi se novoformirane zajednice u općinama bavile aktivnostima na lokalnom nivou“.

-Data je podrška takvim prijedlozima, i mi očekujemo u skorije vrijeme da novi zakonski propisi stupe na snagu. Oni će osigurati finansiranje turističkih zajednica i, nadamo se, jedan bolji i kvaliteniji iskorak u razvoju turizma - zaključio je Matošević.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.