16.12.2018. 17:17
0
"Sramota me izjava predstavnika RS kad dođem kod Bošnjaka da obavim posao"
Etnonacionalizam je ključni problem s kojim se suočavaju privrednici u Bosni i Hercegovini, čulo se na današnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu.

O temi su govorili privrednici iz oba entiteta, koji su iznijeli svoje viđenje podjela u Bosni i Hercegovini.

Njihov zajednički stav je da političari svjesno dijele građane po nacionalnim šavovima, kako bi osigurali vladavinu.

"Prva stvar, kada gledate političke vođe, mene je sramota nakon nekih izjava koje daje predstavnik mog entiteta prema druga dva naroda. Dođe me sramota kada dođem kod Bošnjaka da obavim posao", rekao je Milisav Tomović, privrednik iz Han Pijeska.

"Iz etnonacionalizma, koji je udario temelj u toku rata, je iznikao kriminal, korupcija i sve ono što je ovo društvo unazadilo i što ga je podijelilo po etnonacionalnim ideologijama i dovelo BiH na ivicu. Nije još kraj došao, ali ako ovakvim tempom budemo nastavili, ostadosmo bez mladih, a ovo što ima privrednih subjekata u BiH je upitno jer iz dana u dan nema radnika, nema ni tehničkog kadra ni običnih radnika. Biće teško doći do radnika i za platu od 1.000 maraka. Ja 22 godine ne mogu da nađem radnike koji bi imali platu oko 1.200 KM u mjestu u kojem ima 600 nazaposlenih ljudi. Oni više vole raditi za 300 KM u vatrogasnoj službi", rekao je Tomović.

Etnonacionalizam eskalira do te mjere da se može, na neki način, historija ponoviti kao što je to bilo prilikom raspada Jugoslavije, kazao je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, na redovnoj sesiji nezavisnih intelektualaca održanoj u nedjelju u Sarajevu, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

Krug 99
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.