17.12.2018. 8:31
0
Izbor nove Vlade RS-a danas u Banjoj Luci
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj bi trebalo da se bude izabrana nova entitetska vlada, zakazana je za danas.

Mandatar za sastav Vlade RS-a Radovan Višković uputio je zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta, nakon izvršenih konsultacija s političkim partijama, nevladinim organizacijama i udruženjima.

SNSD će u novoj Vladi RS-a imati osam ministara, od kojih je jedan broj bio i u dosadašnjem sazivu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da Dragan Lukač ostaje ministar unutrašnjih poslova RS-a, Srebrenka Golić će predvoditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i ministar pravde Anton Kasipović i Zlatan Klokić u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Novi ministri uime SNSD-a bit će u resoru poljoprivrede Boris Pašalić, ministar zdravlja bit će Alen Šeranić, Srađan Rajčević preuzima novoformirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a Zora Vidović je nova ministrica finansija.

Višković ima podršku skupštinske većine za izbor Vlade RS-a, a na sjednici parlamenta podnijet će ekspoze i predložiti ministre.

Po novom Zakonu o republičkoj upravi, izmijenjena je organizacija i oblast rada određenih ministarstava.

I dalje će ih biti 16, ali je formirano ministarstvo privrede i preduzetništva, energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom, preuzima Sekretarijat za raseljena lica i migracije.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.