17.12.2018. 13:34
0
Radončić i Govedarica o formiranju vlasti
Nakon završenih konsultacija predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je dogovor da novi mandatar bude Srbin iz Republike Srpske.

- Koliko mogu da primjetim članovi Predsjedništva o tom pitanju su usaglašeni, a što se tiče političke pozicije SDS-a ona je jasna. Na sjednicama stranačkih organa, prije svega mislim na odluku Glavnog odbora od 17. novembra, mi smo tu veoma jasni. Otvoreni smo za razgovore sa svim političkim partijama iz RS-a. Šta će biti ishod tih razgovora, nemoguće je prejudicirati. Što se tiče izbora Kolegija PD PS BiH SDS nije dala podršku. Tada nismo razgovarali sa drugim stranaka. Ukoliko postoji prostor spremni smo da razgovaramo i sa SNSD-om i DNS-om, PDP-om, SP-om. Otvoreni smo za saradnju koja će biti orijentisana na sve ono što treba pozdraviti, a kada su u pitanju odluke koje su dobronamjerne prema RS-u - kazao je Govedarica. 

Izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara biti definisano u skorijem vremenu.

- Ovo je Savjet ministara koji je u jednoj vrsti tehničkog mandata, treba SM koji će raditi za dobrobit i jednih i drugih i trećih građana koji žive u ovoj zemlji - kazao je Govedarica. 

Konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH oko mandatara za sastav Vijeća ministara BiH obavili su SDA, SDS, BH blok (Naša stranka, DF, SDP BiH), SNSD. 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a kazao je da nema ništa protiv da SDA sa lijevim blokom participira u Vijeću ministara BiH ako se uopće mogu dogovoriti.

- SBB nije veliki interesent kada je vlast u pitanju. Vijeće ministara treba što prije formirati ali bez žurbe na način da će budući mandatar dobiti 35 dana i da je u tom periodu moguće da se u FBiH naprave eke većine koje bi bile odraz u Vijeću ministara BiH.

Radončić je kazao da bi vlast u naredne četiri godine trebala imati „svoju vertikalu“.

- Ko je u kantonima i u Federalnoj vladi da bude i u Vijeću ministara, da ne pravimo eksperimente i da se ne isključuju HDZ kao prije nekoliko godina, pa neko drugi poslije, ta isključivost je loša kad imate jedan nivo kao što je Vijeće ministara kad imate jednu ekipu na vlasti, a na entitetskom drugu. Mislim da vlast treba da bude na vertikali ma ko je činio - kazao je Radončić. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.