18.12.2018. 12:04
2
CIK donio odluku za Dom naroda: Popis iz 2013. uz poštivanje proporcionalnosti 1-1-1
Branko Petrić, predsjednik CIK-a u svom Prijedlogu popune Doma naroda FBiH vodio se Popisom iz 2013. godine. Njegov prijedlog dobio je podršku pet članova CIK-a, dok su dva glasa bila protiv.

Iz Unsko-sanskog kantona bira se šest delegata (dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan Ostali). Iz Posavskog po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Tuzlanskog kantona osam delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva ostala). Iz Zeničko-dobojskog kantona bira se šest delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali).

Iz BPK bira se po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda.

Iz SBK šest delegata po jedan Bošnjak, Srbin i Ostali, i tri Hrvata. Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona birao bi se jedan Bošnjak, tri Hrvata, i dva Srbina. Zapadnohercegovački kanton po jedan Srbin i Bošnjak i tri Hrvata.

Iz Kantona Sarajevo bira se devet delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva Ostala).

Iz Kantona 10 bira se šest delegata (tri Srbina, dva Hrvata i jedan Bošnjak).

Suad Arnautović je kazao i da se manjinsko mišljenje stavi u prijedlog, radi moguće apelacije.

Prijedlog koji je bio ponudio Arnautović prema Popisu iz 1991.

Iz Unsko-sanskog kantona bira se pet delegata (dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina). Iz Posavskog kantona biraju se tri delegata, odnosno po jedan iz sva tri konstitutivna naroda, iz Tuzlanskog kantona bira se devet delegata (četiri iz bošnjačkog, dva iz reda srpskog, jedan iz hrvatskog naroda i dva iz reda ostalih). Iz Zeničko-dobojskog kantona bira se osam delegata i to tri iz bošnjačkog, dva iz hrvatskog, dva iz srpskog naroda i jedan iz reda ostalih. Iz BPK-Goražde birala bi se tri delegata iz svakog konstitutivnog naroda po jedan. Iz Srednjobosanskog kantona bira se šest delegata (jedan iz bošnjačkog, tri iz reda hrvatskog i jedan iz reda srpskog naroda i jedan iz reda Ostalih). Iz HNK biralo bi se šest delegata i to jednog Bošnjaka, tri Hrvata, jednog Srbina i jednog iz reda ostalih.

Raspored delegata iz Zapadnohercegovačkog kantona bio bi dva Hrvata, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Iz Kantona 10 birala bi se četiri delegata i to jedan Bošnjak, dva Hrvata i jedan Srbin.

Deset delegata biralo bi se iz Kantona Sarajevo i to dva Bošnjaka, jedan Hrvat, pet Srba i dva iz reda ostalih.




(Patria / Lejla Trle)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.