18.12.2018. 17:27
0
CIK donio odluku za Dom naroda: Popis iz 2013. uz poštivanje proporcionalnosti 1-1-1
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prilikom popune tog doma koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Prema prijedlogu predsjednik CIK-a Branka Petrića u Dom naroda Federalnog parlamenta delegati će se iz kantona birati prema sljedećem rasporedu:

Iz Unsko-sanskog kantona bira se šest delegata (dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan Ostali). Iz Posavskog po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Tuzlanskog kantona osam delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva ostala). Iz Zeničko-dobojskog kantona bira se šest delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali).

Iz BPK bira se po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda.

Iz SBK šest delegata po jedan Bošnjak, Srbin i Ostali, i tri Hrvata. Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona birao bi se jedan Bošnjak, tri Hrvata, i dva Srbina. Zapadnohercegovački kanton po jedan Srbin i Bošnjak i tri Hrvata.

Iz Kantona Sarajevo bira se devet delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva Ostala).

Iz Kantona 10 bira se šest delegata (tri Srbina, dva Hrvata i jedan Bošnjak).


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.