18.12.2018. 18:51
0
"Posjeta Sullivana Sarajevu posljednje upozorenje onima koji se poigravaju sa BiH"
Posjeta zamjenika američkog državnog sekretara Johna J. Sullivana Bosni i Hercegovini i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, sa ostalim visokim dužnosnicima Bosne i Hercegovine te sa nevladinim sektorom predstavljaju značajan događaj za Bosnu i Hercegovinu poslije nedavno održanih općih izbora.

Posebno su važne poruku koje je uputio na konferenciji za novinare gdje je jasno i nedvosmisleno izrazio snažnu podršku euroatlantskom putu BiH, a to znači snažna podrška punopravnom članstvu u EU i NATO te otklonio bilo kakve sumnje u pogledu budućeg članstva BiH u NATO i stvaranju trećeg entiteta, za kojeg se zalaže vodstvo HDZBiH uz pomoć susjedne Hrvatske ali i Milorada Dodika, kaže to u komentaru za agenciju Patria direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.

Za rasplet događanja u Bosni i Hercegovini, smatra Bećirović, važna su događanja u Makedoniji i završetak započetih ustavnih promjena u makedonskom Sobranju te ratifikacija Prespanskog sporazuma o imenu u grčkom parlament.

„Slijed događaja je poznat, slijedi rješavanje situacije na Kosovu i u vezi sa Kosovom i na kraju u Bosni i Hercegovini. Ko god misli da može promijeniti, onemogućiti ili zaustaviti navedeni slijed događaja u BiH biće u konfrontaciji sa najmoćnijom državom svijeta – SAD“, smatra direktor IFIMES-a.

Bećirović ističe da poruke koje je poslao Sullivan mogu se razumjeti kao posljednje upozorenje svima onima, koji se poigravaju sa Bosnom i Hercegovinom, koje uključuju i njene susjede Hrvatsku i Srbiju.

„SAD imaju mehanizme za djelovanje, koje nema nijedna druga zemlja na svijetu. Akteri domaće političke scene i susjedi BiH 'isprovocirali' su dodatni angažman SAD-a, koje su u svoj višedecenijski angažman u BiH uložile ogromno napora i još više novca američkih poreskih obveznika“, kaže Zijad Bećirović.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.