24.12.2018. 15:54
3
Samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja: Radnici bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu prijete štrajkom
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uskoro će posjetiti bolnicu "Srbija" u Istočnom Sarajevu, čiji štrajkački odbor očekuje isplatu obaveza prema radnicima, čime bi bio izbjegnut štrajk u toj zdravstvenoj ustanovi.

Iz entitetskog resornog ministarstva podsjećaju da su radnicima isplaćene dvije plaće, kako je dogovoreno.

- Ministar Šeranić uskoro će posjetiti tu zdravstvenu ustanovu kako bi s predstavnicima sindikata sagledao trenutno stanje i razgovarao s ciljem pronalaženja zajedničkih rješenja za nesmetano funkcionisanje bolnice u narednom periodu, u najboljem interesu zdravstvenih radnika i pacijenata - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Radnici su održali sastanak u bolnici, jer, kako se dodaje u saopćenju, rukovodstvo te ustanove nije dostavilo hronološki plan isplate naknada (za rođenje djeteta, smrt člana porodice itd.), a na osnovu prethodno sklopljenog sporazuma o mirnom rješavanju spora, od 3. decembra ove godine.

Predsjednica Štrajkačkog odbora bolnice u Istočnom Sarajevu Tatjana Jovičić ranije je podsjetila da su se osnivač i poslodavac obavezali da do danas isplate 300.000 KM za naknade radnicima koje se ne odnose na plaće i doprinose.

- Ako toga ne bude do kraja godine, ne odustajemo od štrajka - rekla je Jovičić novinarima.

Kaže da doprinosi zaposlenima u bolnici "Srbija" nisu isplaćeni više od osam godina.

(Fena / Haris Ahbabović)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.