26.12.2018. 8:25
0
Kanton Sarajevo bi danas trebao dobiti novu Vladu
Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo mogla bi biti formirana danas ukoliko poslanici Skupštine na sjednici prihvate Prijedlog odluke o potvrđivanju nove kantonalne Vlade.

Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine trebalo bi činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Mandatar za novi saziv Vlade je Edin Forto iz Naše stranke, a ministri iz te partije vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića, te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića.

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora, te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Osim odluke o potvrđivanju nove Vlade KS, poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi neće bitir realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.