26.12.2018. 19:17
0
Crnadak: Ne mogu biti krivi roditelji koji tragaju za istinom
Ne mogu biti krivi roditelji koji tragaju za istinom - poručio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, govoreći za N1 o jučerašnjim dešavanjima u Banjaluci povezanih sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. Osvrnuo se i na svoje obećanje da će dati hiljadu maraka u humanitarne svrhe ako neko uoči zastavu Republiku Srpske u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Komentarisao je i aktivaciju MAP-a i formiranje vlasti na državnom nivou.

Jučerašnja dešavanju u Banjaluci je okarakterisao kao tragičnim i tužnim, te je konstatirao da je to bio "crni dan". Istakao je da se zbog toga osjeća loše dodavši:

"Kada slušamo ključne sponzore nasilja - Milorada Dodika i Dragana Lukača - vidimo o čemu se radi. Jasno je da je to jedna organizovana aktivnost ovog režima. Imali smo priliku čuti koliko se ne razumijemo i koliko smo podijeljeni".

Na pitanje da li bi on sa svojom djecom prisustvovao jučerašnjim protestima za koje je Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjedavajući Predsjedništva, rekao da djeci nije mjesto da tu prisustvuju, odgovorio je:

"Zvučite kao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Ja ne znam koje ste vi proteste gledali. Preko 270 dana su to mirni protesti. Tamo imate penzionere, roditelje i djecu. Ne možete ići s kordonom policije i gaiziti narod. Svoju djecu učimo da se sazna kako je i ko je ubio Davida. To je razlika između nas i njih. Važno je da imamo slobodu - da budemo tamo i da se izborimo slobodu. Večeras ću biti na protestima sa svojom djecom. Niko nikada nije pobjedio narod silom".

Crnadak je za N1 komentarisao i konstataciju Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske da su napetosti počele prisustvom Branislava Borenovića i Draška Stanivukovića na Trgu Krajine rekavši da je to "besmisleno". Podsjetio je na prvobitne kvalifikacije Lukača da je uzrok stradanja Davida zadesna smrt, a da je potom Tužilaštvo slučaj okarakterisalo kao ubistvom, te je dodao:

"Ove teze koje dobijate od predstavnika vlasti u Republici Srpskoj, ne postavljajte kao neku postavku oko koje se treba vrtiti. To su gluposti. Neka se riješu to ubistvo i završi s tom pričom. Ne mogu biti krivi roditelji koji tragaju za istinom. Ne mogu biti odgovorni oni koji traže istinu, već oni koji su počinili ubistvo".

Ukazao je na to da treba njegove stranačke kolege, Borenovića i Stanivukovića pitati šta im se dešavalo u pritvoru. Šef bosanskohercegovačke diplomatije i član opozicione Partije demokratskog progresa je naveo i to da je većina policajaca čestita i da se stavljaju u nezavidnu situaciju. Kako je kazao, isključivo je u pitanju efikasnost i čestitost policije ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Podsjetio je da je zahtjev stranke čiji je član smjena Lukača, ali sumnja da će se to i desiti. Izrazio je priželjkivanje da se masovnim i mirnim pritiskom doprinese rješavaju slučaja Dragičević.

Da li će platiti hiljadu maraka u humanitarne svrhe?
Tema razgovara u Danu uživo N1 televizije sa Crnadkom je bilo njegovo javno obećanje da će uplatiti hiljadu maraka u humanitarne svrhe ako neko zapazi zastavu Republike Srpske u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Dodik je odgovorio da je zastava bila tu i to na njegovom reveru. Obzirom na to, upitan da li će ispuniti obećanje, kazao je:

"Malo radite za Ministarstvo unutrašnjih poslova, malo za Dodika. Ja sam to uradio, kako bih pokazao besmisao onoga što Dodik radi. Napravio sam jednu malu igru na društvenim mrežama. Tačno je ono što je Dodik meni rekao, ali sam mu ja odgovorio, a to niste prenijeli, da se na reveru nosi značka, a ne zastava. No, moja ponuda ostaje".

Smjena ambasadora zakonita, ali nisu radili protiv Republike Srpske
Prema riječima Crnadka, oduka Predsjedništva da smijeni 16 ambasadora iz Republike Srpske jeste zakonita, ali da nije tačno da su oni radili protiv Republike Srpske. Podcrtao je da su svi oni nastojali raditi što bolje, kako za Republiku Srpsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

O članstvu u NATO-u i formiranju vlasti na državnom nivou
Crnadak je za N1 govorio i o namjeri Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da na sutrašnjoj sjednici raspravlja o nacionalnom godišnjem planu za NATO. On ne očekuje da će se to desiti jer je obaviješten da Komisija za NATO nije donijela potrebnu odluku. Odgovorio je i na pitanje da li Bosna i Hercegovina treba biti članica ovog vojnog saveza.

"Mislim da je bitno što imamo mišljenje Vlade Republike Srpske o tom pitanju. Radim ono što su insitucije kazale. Predsjedništvo je usvojilo strategiju po kojoj će se raditi na partnerstvu s NATO-om do 2023, što uključuje MAP. U okviru toga ću se ponašati kao ministar vanjskih poslova", rekao je.

Također je podsjetio da Partija demokratskog progresa ne učestvuje u pregovorima o formiranju novog saziva državne vlasti, te da će on svoju sadašnju funkciju, šefa diploamtije obnašati u "punom kapacitetu", prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.