7.1.2019. 12:58
1
Ovako je sinoć izgledala Božićna povorka u Srebrenici; povorka traktora i četničke pjesme
Sinoć su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti uz Badnje veče dočekivali Božić. Niz lijepih običaja prati ove dane, koji se tradicionalno obiljažavaju širom BiH. Međuti, sjenu na one lijepe manire i običaje bacili su videi o predbožićnoj povorci iz Srebrenice. "Ovako je sinoć bilo u Srebrenici uoči pravoslavnog Božića; povorke auta, traktora, pucanje, ali i pjesme koje nisu tipično blagdanske".

Ukratko, ovo je opis videa iz Srebrenice koji se širi internetom, a kako navode korisnici društvenih mreža konvoj se u jednom trenutku zaustavio pred kućom srebreničkog načelnika Mladena Grujičića, dok je pjevač pjevao, kako kažu, četničku pjesmu "U mog đeda brada je do pasa", čije su riječi:

"U mog đede, u mog đede, brada je do pasa,

  Kosa mu se, kosa mu se k'o more talasa.

 Moj stari đedo sila je izgled'o.

 I danas je ljuta zmija, kokarda mu sija"


Povodom povorke i snimka, danas je govorio i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. 

"To se ranije nije dešavalo. Možda smo slične situacije imali u ranim fazama povratka u Srebrenicu, ali ne i nakon toga, ili ne u tolikoj mjeri“, rekao je Duraković, dodajući da proslava Božića kako je to sinoć urađeno u Srebrenici ne može imati veze sa Bogom.

"Mi poznajemo jedni druge. Vjekovima živimo zajedno i znamo kako komšije trebaju da slave svoj blagdan. Treba jedni druge da uvažavamo, da pijemo jutros kafu zajedno, a desilo se nešto što je suprotno od toga i što je opasno", rekao je Duraković. 

Brojni su komentari na ovaj video, od govora mržnje pa i do ovakvih:

"Na ovakve prostake koji nemaju blage veze o veri ne treba obraćati pažnju, daj Bože da većina njih zna šta za njih znači ovaj praznik".


Navedeni snimci:

 

 

 

(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.