9.1.2019. 15:33
0
Odjeci Žurnala: U Hrvatskoj se neće priznati prekvalifikacije iz BiH
Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izvijestila je u utorak, povodom medijskih natpisa o kupovini diploma u BiH, da neće izdavati odobrenja za samostalan rad podnositeljima zahtjeva koji su završili takozvane programe prekvalifikacije u drugim državama, jer smatra da tako nije moguće steći traženi nivo obrazovanja za sestrinsku profesiju

Programi prekvalifikacije nisu jednaki hrvatskim programima za sticanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege, pa stoga ne mogu rezultirati ishodima znanja, vještina i kompetencija. Sestrinska profesija pripada reguliranim profesijama kojima Direktiva EU-a jasno određuje minimalne uvjete školovanja, a ishodi učenja moraju biti u skladu a evropskim i Hrvatskim kvalifikacijskom okvirom, ističu u HKMS-u.

– Upoređujući program prekvalifikacija utvrdili smo bitne razlike u stručnim kvalifikacijama, kao i značajan nedostatak sati teorijske i kliničke nastave, kazala je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Hrvatski obrazovni program ne poznaje program prekvalifikacije u struci sestrinstva, a takvi programi iz drugih država u suprotnosti su sa Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inostranih stručnih kvalifikacija, kao i s odredbama Direktive 2005/36 Europske komisije. Pravo na samostalan rad u Hrvatskoj imaju samo medicinske sestre koje posjeduju odobrenje za samostalan rad, o čemu odlučuje HKMS. Obrazovanje medicinskih sestara opće njege sastoji se od najmanje 4.600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja tokom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja ili stručnog studija.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.