13.1.2019. 16:10
0
"Važno je da su s namjerama Hrvatske i Srbije prema BiH odlično upoznate SAD i zemlje EU"
Odlazak Ivana Del Vechija, sada već bivšeg hrvatskog ambasadora u BiH na proslavu neustavnog Dana RS izazvao je diplomatsku krizu i veliku pažnju javnosti i u BiH i Hrvatskoj.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane, Zijad Bećirović, rekao je za agenciju Patria da sudjelovanje ambasadora  Hrvatske Ivana Del Vechija na obilježavanju neustavnog Dana RS-a 9. januara pokazuje da je operativno velikodržavni projekt susjednih država i Srbije i Hrvatske živ.

- To pokazuje i da postoji paralelni centri upravljanja Hrvatskom državom. Tako da formalni šefovi Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica ili Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova su samo formalni šefovi Del Vechiju, a njegov faktički šef u BiH je Dragan Čović i oligarhija oko njega. To jednostavno potvrđuje da ipak BiH se nalazi u takvoj situaciju da susjedi nisu odustali od svojih aspiracija prema teritoriji BiH. 

Međutim, u svemu tome je važna činjenica da su sa time odlično informirane SAD, naravno i vodeće države EU i tako da se radi o jednom providnom planu, ponovnom pokušaju poslije 30 godina disolucije BiH, koji će po svemu sudeći doživjeti fijasko, ali će nas vratiti 20-30 godina nazad, a ova regija treba ubrzani napredak. Svjedoci smo šta se dešavalo u Makedoniji.

Kada postoje pravi lideri i dobra volja i želja mnoge stvari se mogu pokrenuti iako su decenijama bile blokirane – kazao je Bećirović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.