14.1.2019. 20:03
0
U Kantonu Sarajevo proglašena druga epizoda 'Upozorenje'
Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo donio je odluku o proglašenju druge epizode "Upozorenje" sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva, jer je u protekla dva dana došlo do porasta vrijednosti lebdećih čestica PM10.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode Upozorenje su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata, odnosno smanjenje temperature u objektima koji se zagrijavaju, smanjenje upotrebe vozila starije proizvodnje i upitne tehničke ispravnosti sa stanovišta emisije izduvnih gasova, ubrzavanje saobraćaja, kao i zabrane izvođenja građevinskih radova, te posebno zabrane održavanja sportskih i kulturnih aktivnosti, kao i preporuka za izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom prostoru, da se ne bi izlagali dodatnom riziku.

Apeluje se na pravna i fizička lica da maksimalno odgovorno koriste energente za grijanje, da ni u kom slučaju ne spaljuju otpad, jer je to kažnjivo. To se upozorenje posebno odnosi na pogone za rezanje drvne građe i proizvodnju namještaja kod kojih je uočena ovakva praksa.

Također, očekuje se od građana da više koriste sredstva javnog prevoza, a manje lična vozila kako zbog vremenskih nepogoda, tako i zbog usporavanja saobraćaja, prilikom čega se emituje veće zagađenje.

U slučaju nepoštivanja obaveza i za kontrolu operatora je zadužena Inspekcija zaštite okoliša Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.