15.1.2019. 14:50
0
Milorad Dodik poručuje: NATO se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda
Sjevernoatlantski savez (NATO) nije neutralna organizacija, jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda - kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik uoči božićnog prijema kojeg je organizirao u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci među kojima je implementacija izbornih rezultata kako bi se mogao jačati suverenitet BiH što podrazumijeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda te visokog predstavnika BiH, a tu je još i put BiH ka Evropskoj uniji.

- Pitanje približavanja BiH EU ne treba se vezati za pitanje NATO-a. Postoji rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je isključivo vezan za činjenicu da je NATO nas bombardirao, nanio je ozbiljne štete srpskom narodu te je usmjeren na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu - naveo je Dodik.

Zbog toga, tvrdi on, nije moguće da prihvate da budu dio tog saveza jer bi to značilo potpunu razgradnju RS-a, a to nije ono što je Dodikova želja već je, kaže, njegova želja da taj bh. entitet jača i bude stabilan.

- Nismo protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer samo tako može egzistirati. BiH koju su gradili visoki predstavnici je neuspješna i neodrživa - smatra on.

Najavio je da će Narodna skupština RS-a na prvom zasjedanju donijeti izmjene zakonskih rješenja koja će podrazumijevati da će se zatvorskom kaznom od tri do deset godina kažnjavati osobe koje prekrše odluke tog entitetskog zakonodavnog tijela zakon u institucijama BiH.

Ponovio je da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Vijeća ministara BiH, ali spremni su prihvatiti odgovornost, no Dodik je ustvrdio da su ga Bošnjaci "izigrali“ jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratska akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Osvrnuo se na pitanje genocida počinjenog u Srebrenici, odbacujući nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je utvrdio da se u tom bh. gradu dogodio najstrašniji zločin, dodajući da Vlada RS-a predano radi na formiranju međunarodne komisije za Srebrenicu.

Napomenuo je da se na današnjom skupu zajednički objedinjava obilježavanje više važnih datuma među kojima su Božić, pravoslavna Nova godina te neustavni Dan Republike Srpske koji će ovaj entitet i dalje obilježavati bez obzira na "opću hajku“ protiv toga.

Govoreći o pismu Hrvatskoj kojim će se zatražiti zaštita državne bh. imovine, Dodik je kazao da unutar Predsjedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne riješi, spreman je uvesti reciprotitet.

Potvrdio je neće biti potrebna saglasnost državnih organa kada je u pitanju gradnja hidroelektrana na Drini jer kaže da je to na prostoru Republike Srpske, navodeći da sve što su iz RS-a od BiH tražili kada je u pitanju razvoj RS-a to nije podržano.

- Tako je bilo za hidroelektrane na Drini koje smo htjeli graditi s talijanskim partnerom, kao i za pitanje izgradnje gasovoda koji je trebao ići iz Srbije. No to ćemo ponovo tražiti i to će biti ključna tačka našeg odnosa prema BiH, ali i boravka u BiH jer ne mislimo da trebamo biti na mjestu koje nas spriječava na bilo šta - stav je Dodika.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovat će ove sedmice u službenu posjetu Srbiji, a Dodik je ocijenio da je to vrlo važno za srpski narod i cijeli region, a najavio je i da će se lično susresti s Putinom te je pozvao druga dva člana Predsjedništva da kažu imaju li kakve sugestije o čemu bi sve trebao razgovarati s Putinom.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.