21.1.2019. 8:19
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1919. U Dublinu Kongres partije Sinn Fein usvojio rezoluciju o neovisnosti Irske. Britanija nije priznala taj akt i dala je Irskoj status dominiona 1921. Samostalnost Irske priznala je 1949., ali bez Sjeverne Irske.
- 1924. Umro Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije 1917., tvorac sovjetske Rusije, teoretičar marksizma koji je značajno uticao na međunarodni radnički pokret.

- 1936. Edward VIII. postao kralj Velike Britanije nakon smrti oca Georgea V. Abdicirao u prosincu iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Wallis Simpson.

- 1941. Rođen španjolski operski pjevač Placido Domingo. Debitirao je 1966. u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovici 20. stoljeća.

- 1950. Umro britanski pisac satiričar George Orwell. Autor je brojnih eseja i romana, u kojima opisuje futurističko totalitarno društvo ("1984" i "Životinjska farma").

- 1954. SAD porinule prvu podmornicu na atomski pogon Nautilus.

- 1976. U SSSR-u prvi put dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima New York Timesa i Financial Timesa.

- 1997. Kancelar Njemačke Helmut Kohl i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali deklaraciju o pomirenju u kojoj je Njemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupacije Čehoslovačke, od 1938. do 1945, a Češka zbog protjerivanja Nijemaca iz Sudetske oblasti nakon Drugog svjetskog rata.

- 1998. Na poziv kubanskog predsjednika Fidela Castra papa Ivan Pavao II. počeo petodnevni povijesni posjet toj komunističkoj zemlji.

- 1998. U Bosni i Hercegovini predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

- 2000. Umrla Peggy Lee, legenda jazz i pop glazbe, poznata po izuzetno dugoj i plodnoj karijeri, u kojoj se ističe izvedba popularne pjesme Fever. Osim pjevanjem bavila se i pisanjem pjesama, a njen repertoar je bio izuzetno stilski raznolik.

- 2015. Umro Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera. Njegove najljepše pjesme gradu i domovini su "Zemljo moja" i "Sarajevo, ljubavi moja".

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.