22.1.2019. 9:45
0
Nova hapšenja u Banjoj Luci
Prije dolaska na Trg Krajine okupljeni oko grupe Pravda za Davida kao i svako veče ove godine okupili su se u porti hrama Hrista Spasitelja
Privedena su najamnje dva lica a policajci koji su intervenisali na Trgu Krajine građanima nisu mogli da odgovore na pitanje zašto ne dozvoljavaju stajanje na javnoj površini, prenosi BN TV.

Prije dolaska na Trg Krajine okupljeni oko grupe Pravda za Davida kao i svako veče ove godine okupili su se u porti hrama Hrista Spasitelja. Tu je rečeno da su tražili zvanično obrazloženje zabrane stajanja na trgu.

Inače, građani Banje Luke se u grupi Pravda za Davida okupljaju 302. dana svako veče. Kažu da ostaju do kraja.

Građani su na Trg Krajine iz dvorišta hrama došli oko 18 časova i 30 minuta. Osim najmanje dva privodjenja nije bilo drugih incidenata. Prije reakcije policije okupljeni gradjani su otpjevali dio pjesme "Klinac u getu".

Dvije osobe, koje su sinoć privedene najvjerovatnije će dobit prekršajne prijave, jer su, kako navode u policiji, odbili da postupe po njihovom naređenju da se raziđu, budući da im je krajem godine zabranjeno okupljanje na tom mjestu, javlja Fena.

Po nezvaničnim informacijama, jedan od njim ima državljanstva BiH i Švajcarske, kao i ličnu kartu Slovenije.

Drugi privedeni ima državljanstvi BiH i Sjedinjenim Američkih Država.

Oba imaju mjesto prebivališta u Banjoj Luci.

Banjalučka policija privela ih je nakon što se petnaestak članova grupe „Pravde za Davida“ sinoć okupilo na glavnom trgu, tiho pjevajući pjesmu stradalog banjalučkog mladića Davida Dragičevića „Klinac u getu“ te negodujući odbili naređenje policije da se raziđu.

Prethodno su s upaljenim svijećama stajali u dvorištu banjalučke pravoslavne crkve, a zatim je jedan broj članova „Pravde za Davida“ krenuo ka Trgu Krajine, gdje su im krajem godine zabranjena okupljanja.

Banjalučka policija je, 31.decembra, zbog, kako je tada saopćeno, učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, zabranila sva javna okupljanja grupe ''Pravda za Davida''.

Tada su najavili da će ta okupljanja biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.