24.1.2019. 13:44
0
Bakir Izetbegović poručio: Ako se neke stvari promijene u RS-u, onda ćemo odustati od promjene imena RS-a
Predsjednik SDA Bakira Izetbegović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svoje mjesta u institucijama.

Iz SDA je jučer najavljeno da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa imenom entiteta Republika Srpska, što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je rekao da ako se neke stvari promijene u RS, poput bosanskog jezika, stvari mogu da ostanu kakve jesu.

„Ime Republika Srpska počinje da se pretvara i entitet u kojem drugi nisu ravnopravni“, rekao je Izetbegović.

„Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske“, rekao je Izetbegović.

Predsjendik SDA je izjavio da se ne radi o zahtjevu da se ukine naziv RS, već da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati.

Iz OHR-a su osudili najavu SDA, dok je predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio je da „ako SDA to želi da uradi“, on će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.