29.1.2019. 9:25
0
Na sjednici PIC-a SDA-ova apelacija, Dodikov narativ i HNS-ova deklaracija
Lider SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ističe kako Bosna i Hercegovina nije država, već protektorat međunarodne zajednice, sastavljen od dva entiteta.

Na sjednici ambasadora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koja će biti održana danas u Sarajevu, naći će se pitanje apelacije Ustavnom sudu BiH o promjeni naziva imena „Republika Srpska“, koju su najavili iz Stranke demokratske akcije (SDA), zatim narativ predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, te Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojom se poziva na novi unutrašnji preustroj Bosne i Hercegovine, kao i odbacivanje kvalifikacije „udruženi zločinački pothvat“, kako je Haški sud presudio čelnicima Republike Hrvatske i Hrvatske zajednice Herceg Bosna zbog rata u BiH,  premda termin sjednice kao i dnevni red još uvijek nisu potvrđeni zvanično.

Eksperti upozoravaju da ukoliko bi Dodikov narativ - da je BiH sastavljena u Dejtonu - bio prihvaćen, a ne da su entiteti priznati samo u okviru države Bosne i Hercegovine, to bi značio da entiteti imaju pravo i na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

„Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i postoje samo temeljem Ustava BiH“, stav je OHR-a.

Pored ruskog ambasadora oglasila se i Misija OSCE-a u BiH iz koje su poručili da je inicijativa SDA nepoželjna te da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.