31.1.2019. 15:44
0
Arnaut: HDZ preko apelacija Ustavnom sudu prolongira uspostavu vlasti
Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija BiH.

Predsjednik Suda Zlatko Knežević je pojasnio da Uputstvo CIK-a ostaje na snazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

"Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je CIK odradio svoj posao, ko će osporavavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da kantoni trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju", poručio je Knežević.

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH i pravnik u izjavi za Patriju ističe da je postupak Ustavnog suda „pravno neutemeljen jer Ustav BiH jasno precizira da je Ustavni sud BiH nadležan za bilo koji spor koji se javi između Bosne i Hercegovine i nekog entiteta“.

„Ustani sud je nadležan i za sporove između institucija Bosne i Hercegovine, ne ograničavajući se na ustavnost zakona“, ističe Arnaut.

Problem je, smatra Arnaut i činjenica da se ovo pitanje ipak nije riješilo.

"Mislim da je veći problem što Ustavni sud BiH danas nije stavio tačku na ovo pitanje jer nije razmatrao zahtjev Borjane Krišto. Siguran sam da je HDZ ciljano zahtjev dostavio dva dana pred ovu sjednicu kako bi onemogućio Ustavnom sudu da je danas razmatra, a sve kako bi što duže prolongirao uspostavu vlasti", kazao je Arnaut.

Apelaciju na uputstvo CIK-a uputila je i Borjana Krišto iz HDZ BiH, ali tu apelaciju Ustavni sud još nije razmatrao.

O toj apelaciji će raspravljati u martu, ali bi se i to moglo prolongirati, zajedno s drugom apelacijom koja se odnosi na Ustav FBiH, kojom HDZ BiH pokušava osporiti model po kojem svaka kantonalna skupština mora dati po jednog predstavnika iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda FBiH, a to se kosi s njihovim principom takozvanog legitimnog predstavljanja.

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.