19.2.2019. 19:45
0
Mektić: Probleme s migrantskom krziom države u regionu prebacuju jedna na drugu
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u razgovoru za novinsku agenciju Patria da informacije sa kojima raspolaže ne govore ništa dobro kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH.

“To je globalna kriza, koja ide sa jednog na drugi kontinent. Mi kao Bosna i Hercegovina, kao država, ne možemo mnogo, jer smo premali, nemoćni da bi riješili svjetsku migrantsku krizu”, rekao je Mektić.

Upozorio je kako su Bosna i Hercegovina kao i cijela regija zapadnog Balkana suočene s velikim izazovom koji se može očekivati s prvim danima proljeća, "jer postoje naznake o pokretanju novog migrantskog vala iz Turske i Grčke ka zapadnoj Europi." Ministar Mektić je istako da postoje najave i procjene koje govore da će migrantska kriza na cijeloj ruti značajno eskalirati, "jer se navodno u Grčkoj nalazi oko 70.000 migranata koji su u pokretu, te da će se veliki broj tih migranata odlučiti za rutu preko Zapadnog Balkana." 

"U Operativnom štabu sjede direktori svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini kojih se tiče ova kriza. Tragamo za najboljim rješenjem. To rješenje možemo tražiti u okviru kapaciteta koje imamo. Ne mogu reći da imamo 50 miliona i da ćemo riješiti problem. Naprosto, uklapamo se u budžet koji nam je odobrila Evropska unija", rekao je Mektić. 

“Nažalost, ne postoji nikakvo evropsko rješenje, ne postoji ni regionalno rješenje za migrantsku krizu. Funkcioniramo tako da svaka država za sebe traži neka rješenja. Kada je u pitanju region, svaka država gleda da što više problema prebaci drugoj državi”, dodao je ministar Mektić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega se stiče dojam da iz Srbije olako ulaze migranti u BiH, a vrlo teško, odnosno nikako iz BiH ne izlaze u Hrvatsku, Mektić je rekao da je to privid.

“Ne ulaze olako, jer podatak da je u toku samo prošle sedmice više od 350 migranata vraćeno sa bh. granice kazuje da nije tako. Upućujemo još dodatni broj policajaca iz drugih agencija na kritična mjesta, jer na granici nisu samo pripadnici Granične policije, imamo i policiju iz četiri pet drugih policijskih agencija. Volio bih da imamo 1.000 ili 2.000 policajaca da se hermetički zatvorimo, ali ih nemamo. Funkcioniramo u kapacitetu koji imamo”, zaključuje Mektić.




(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.