21.2.2019. 22:30
0
Općina Hadžići traži hitno raspoređivanje težišta migrantske krize širom BiH
Kolegij Općinskog vijeća Hadžići i općinski načelnik Hamdo Ejubović zatražili su od nadležnih institucija, povodom najavljenog prebacivanja grupe migranata u tu općinu, da hitno i neodložno težište migrantske krize rasporede širom Bosne i Hercegovine, a ne na samo nekoliko općina Federacije BiH.

Na hitnoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća održanoj povodom aktuelne situacije s migrantima zaključeno je da je od početka migrantske krize do danas izostalo plansko i efikasno rješavanje tog problema, u čemu posljedice trpi nekoliko općina FBiH, među kojima je i općina Hadžići.

U saopćenju za javnost Općine Hadžići navodi se da nadležnost u rješavanju migrantske krize imaju država BiH, Federacija BiH i kantoni, a na kraju sa skoro nikakvom nadležnošću jedinice lokalne samouprave.

- Prilikom rješavanja krize i smještaja dijela migranata u bivšu kasarnu "Ušivak" prekršen je Ustav Federacije BiH, gdje lokalna zajednica nije nikako konsultovana prilikom donošenja ove odluke - ističe se u saopćenju.

Dodaje se i da je trenutni broj migranata u kasarni "Ušivak", njih oko 500, umnogome promijenio demografsku sliku Ušivka i Donjih Hadžića te bitno pogoršao uslove života.

- Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložniti bezbjedonosnu situaciju - zaključuje se u saopćenju.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.