25.2.2019. 13:22
1
Zvizdić: Zvanično ispunjeni uvjeti za izradu mišljenja i kandidatski status
Sa posebnim zadovoljstvom želim vas obavijestiti da je Vijeće ministara BiH finaliziralo i usvojilo odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, ti odgovori će danas biti proslijeđeni u Brisel, kazao je danas u Sarajevu Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, na konferenciji za novinare.

“Time je Bosna i Hercegovina do kraja ispunila i realizirala sve zvanične uvjete za izradu mišljenja i dobivanje kandidatskoga statusa za BiH”, poručio je Zvizdić i dodao da je time finaliziran najteži, najkompleksniji i najzahtjevniji dio u ovoj fazi procesa evrointegracija BiH.

Kako je kazao odgovoreno je ukupno na 3897 pitanja.

“Naši odgovori upućeni su Briselu na preko 23 hiljade stranica, uključujući dodatnih preko 1300 zakonskih i podzakonskih akata”, kaže Zvizdić.

Na pripremi tih akata radilo je više 1.500 službenika, podijeljenih u 35 grupa.

“Riječ je o veoma zahtjevnom procesu koji je BiH uspješno realizirala. Sam upitnik sadrži detaljnu listu pitanja, a svrha je da se kroz odgovore napravi uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem u BiH, te da se provjeri kompatibilnost našeg sistema sa sistemom i vrijednostma u Evropskoj uniji”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da je posljednje četiri godine napravljen vidljiv progres BiH ka EU.

“Usvojili smo sve strategije na koje smo čekali dugi niz godina. Prevaziđene su dugogodišnje blokade, završili smo sve što je bilo na listi uvjeta evropske agende za BiH i sada je izuzetno važno da dobijemo pozitivno mišljenje i kandidatski status”, dodao je prvi čovjek Vijeća ministara.

Kako je rekao moglo se i brže raditi, ali uz posotojanje “pozitivne političke volje, koje nije bilo u određenim fazama pripreme odgovora niti na bazna, ni na dodatna pitanja”.

“Od momenta kada je mehanizam koordinacije stupio u funkcionalnost, mi smo odgovore pripremali dosta stručno. Prilikom odgovora na bazna pitanja imali smo tzv. administrativno ćutanje sa drugih nivoa vlasti koje je tada trajalo šest - sedam mjeseci, a prilikom pripreme na dodatna pitanja to isto ćutanje smo imali nešto više od četiri mjeseca.  

(NAP/Alen Avdić)
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.