4.3.2019. 12:00
0
SDP: Odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije oslikavaju poziciju političkog monopola
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da sadržaj odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije najjasnije oslikava trenutnu poziciju političkog monopola nad svim unutrašnjim i vanjskopolitičkim procesima u državi od strane HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je opet omogućen svesrdnom podrškom SDA, saopćio je SDP BiH.

“Sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Evropskoj komisiji ‘objašnjava’ da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva”, dodaju iz ove stranke.

Pokušaj promocije segregacije i diskriminacije u školstvu, te branjenje diskriminatornog koncepta konstitutivnosti, koji je čak i u pitanjima okarakterisan kao suprotan temeljnim načelima EU, samo dodatno potvrđuje da cilj odgovora nije bio dati jasan i istinit prikaz stanja u društvu, smatraju u SDP.

“Naprotiv, jasno je da je osnovna zadaća davatelja odgovora bila branjenje, ne interesa građana države, nego destruktivnih antidržavnih politika i pokušaj njihovog predstavljanja kao nužne realnosti pred institucijama EU. Tumačenja, kojim se presude domaćih i međunarodnih sudova o ukidanju diskriminacije, umjesto kao obaveza na putu uspostave istinski demokratskog društva, zapravo, tretiraju kao prijetnja ‘stabilnom’ segregiranom društvenom poretku, za dužnosnike EU će, nažalost, biti samo potvrda ogromne udaljenosti i nespremnosti naše drzave da, pod trenutnom političkom upravom, pristupi EU”, poručili su iz SDP.

Dodaju da mehanizam koordinacije u kojem je kantonalnim ministrima prepušteno da odgovaraju na najznačajnija vanjskopolitička pitanja države BiH je na kraju samo i mogao rezultirati ovakvim fijaskom i međunarodnom sramotom za naše drustvo i državu Bosnu i Hercegovinu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.