11.3.2019. 15:52
0
Mektić o postrojavanju četnika u Višegradu: Zabraniti rad udruženja koja ispoljavaju ekstremizam
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da je imao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija nakon postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta jučer u Višegradu, te da će o svemu biti izvješteno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

„Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH“, izjavio je ministar Mektić, dododajući da je Tužilaštvo to koje mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju. 

Mektić je rekao da ako bilo koje udruženje u svom djelovanju ispoljavanja određene vrste ekstremizma, takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra udruženja građana. 

„To nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, to je nadležnost drugih institucija“, rekao je Mektić.    

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu obilježili su u nedjelju godišnjicu hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegrada, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“ 

Američka i Britanska ambasada u BiH su reagirale pozivajući institucije da „poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost.“ Osude zbog širenja međunacionale mrženje došle su i iz OHR-a i OSCE-a, kao i brojnih političkih partija iz Federacije BiH.

Na službenom Twitteru OHR-a je objavljeno da OHR osuđuje sramna dešavanja u Višegradu. Pozvali su nadležne institucije da istraže i poduzemu odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje. "Događaji u Višegradu nemaju mjesta u BiH društvu, pomirenje je jedini put u budućnost“, saopćeno je iz OHR-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.